Bugari prosvjeduju protiv EU poreza na rakiju

0
707

potpaljivanjeNovi namet stupio je na snagu 1. siječnja ove godine i zatekao i ogorčio Bugare pa su uslijedila javna okupljanja i potpisivanja prosvjedne peticije, koju je u međuvremenu potpisalo više od 250 tisuća građana.

Direktiva EU iz 1992. predviđa plaćanje trošarine na alkohol u vrijednosti od najmanje 550 eura za 100 litara. Ta je trošarina u Bugarskoj podigla cijenu 40 litara rakije proizvedene u kućnoj radinosti s 10 na 13 eura dok je cijena rakije namijenjene prodaji porasla na gotovo 100 eura.

Vlada u Sofiji suočila se sa žestokim kritikama i optužena je da nije pregovorima s EU isposlovala bolje uvjete. Budući da bugarska rakija obično sadrži 40 posto alkohola, trošarina bi trebala iznositi 2,2 eura po litri. Vlada je u pregovorima o pristupu EU ipak ishodila 50-postotno smanjenje pa će Bugari plaćati 1,1 eura po litri za najviše 30 litara proizvedenih za osobnu potrošnju a ako proizvedu više od 30 litara, cijela količina oporezivat će se po višoj tarifi.

Proizvodnja rakije za privatnu potrošnju sastavni je dio tradicije i važan običaj u Bugarskoj. Stoga je novi porez protumačen kao nepravedna kazna, objasnila je Margarita Karamičova s bugarskog enološkog instituta u razgovoru za novinsku agenciju “Focus”.

Predsjedatelj odbora bugarskog parlamenta za proračun i financije Petar Dimitrov zastupa slično mišljenje: “Svaki Europljanin bio bi podjednako pogođen kada bi odjednom bio prisiljen plaćati porez za pripremu vlastitog ručka”, tvrdi on.

No, dogovor s EU nije moguće zaobići. Bugarski su pregovarači ipak uspjeli ishoditi najnižu moguću stopu poreza, naglasio je Dimitrov.

Većina bugarskih obitelji posjeduje po jedan kotao za pečenje rakije koji će po novim propisima morati registrirati. Ne ispune li tu obvezu, mogli bi se suočiti s povelikom globom u rasponu od 250 do 1.500 eura.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.