Pozvat će seljake na građanski neposluh

0
644

SUHOPOLJE – Ako u roku od 48 sati Općina Suhopolje, Ministarstvo poljoprivrede i Vlada ne učine ništa da se promijeni Plan raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem u općini Suhopolje seljaci će organizirati velike prosvjede na ulicama, koji uključuju i blokadu prometnica. Zaključak je to s prosvjednog skupa koji su u Orešcu, nezadovoljni raspodjelom državzito-2-300x226nog poljoprivrednog zemljišta, organizirali suhopoljski ogranak Nezavisnih hrvatskih seljaka i Udruga poljoprivrednika općine Suhopolje.
Pozvat ćemo seljake na građanski neposluh. Sramotni plan raspolaganja državnim zemljištem, koji gotove sve oranice dodjeljuje samo jednoj tvrtki, srušit ćemo milom ili silom – rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić.
Podsjetimo, na području općine Suhopolje ima 4.435 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, od kojih je trenutno obradivo 3.428. Od toga suhopoljska tvrtka «Diba» dobila je na koncesiju od 30 godina 1.709 hektara, a potražuje još 649. To je 70 posto, izračunali su seljaci, preciziravši da ostaje oko tisuću hektara, a za desetogodišnji zakup još samo 44 hektara. Seljaci smatraju pravednim da 200 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva dobiju 1.709 hektara državnih oranica. Kako su na skupu bili i radnici «Dibe», dolazilo je i do oštrih verbalnih sukoba, a razumniji govornici pozivali su da se tenzije smire. Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, smatra da je u ovom slučaju pogriješilo povjerenstvo i općinska vlast, ali i Ministarstvo koje je dalo suglasnost.
Zemlje ima dovoljno da se zadovolje potrebe i seljaka i radnika. Ovdje je najviše zla napravila politika pa se susjed sa susjedom, brat s bratom svađa. Jedan je poljoprivrednik, drugi je radnik, a obojica trebaju prehraniti svoje obitelji od zemlje – rekao je Laslo. Prosvjednike je podržalo sedam poljoprivrednih udruga.

Izvor: Glas Slavonije

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.