Izostala vegetacija na 100 ha mladih vinograda graševine

0
519

vinogradILOK – Iločki vinogradari, kako oni na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima tako i oni u Iločkim podrumima i Agro-Iloku, zabrinuto promatraju ovogodišnje kretanje vegetacije u mladim vinogradima pod graševinom, koji su ove godine trebali ostvariti drugi rod.
U Iločkim podrumima su utvrdili da u tim vinogradima nije još krenulo na oko 8 posto trsova, u Agro-Iloku na 15 hektara, a u vinogradima malih obiteljskih gospodarstava čak i do 50 posto trsova.
Postojala su razna nagađanja o uzrocima takve pojave pa, između ostaloga, i o slaboj kvaliteti cjepova, što se nije moglo prihvatiti, jer cjepovi imaju porijeklo i iz Srbije, a najvećio dio iz strogo kontrolirane proizvodnje u Iločkim podrumima. Kao o drugom izroku, nagađalo se da se izostanak vegetacije pripisivao pretjeranom prošlogodišnjem urodu.
Istina se ipak potražila od renomiranih vinogradarskih stručnjaka; prof.dr. Nikole Miroševića s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i prof.dr. Petra Cindrića, umirovljenog profesora Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. S njihovom prosudbom upoznao nas je Jurica Šućurević, voditelj vinogradarske proizvodnje u Iločkim podrumima, navodeći da je utjecaj niskih temperatura uzrok izostanka vegetacije u mladim vinogradima graševine. I u to je bilo teško povjerovati, jer su se do sada vinogradi smrzavali na temperaturama od minus 20 stupnjeva, a sada im smeta temperatura i gotovo tri puta niža.
I za to ti eminentni stručnjaci imaju odgovor. Naime, vinogradari, u želji da dobiju što kvalitetnije grožđe, odgađaju berbu dok bobice ne postignu visok postotak sladora pa, dok se ranijih godina grožđe bralo u rujnu, sada se bere i po mjesec i više dana kasnije. A dok se grožđe ne obere trs je pun sokova, čije kolanje ne prestaje i do pojave nižih temperatura, pa za smrzavanje nije potrebna ekstremno niska temperatura. Zato je savjet vinogradarima da treba izbjegavati vrlo visoke prinose koji isrcpljuju trsove i ne odgađati berbu, kako bi se izbjeglo odgađanje mirovanja vegetacije.

Izvor: Glas Slavonije

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.