Prve trešnje prodao za 120 kn i zaradio 20 milijuna kn

4
2219

SLAVONSKI BROD/KLOKOČEVIK – U prvom hrvatskom voćnjaku trešanja pod plastenikom, koji je na pet tisuća četvornih metara podignut u Klokočeviku, selu nedaleko od Slavonskog Broda, ovih je dana počela prva berba trešanja.

Vlasnik trešnjika, Dražen Ružić (32) kaže kako očekuje da će berba, na kojoj radi sedmero uposlenika, biti gotova do kraja idućeg tjedna.

Već prvog dana berbe ubrano je oko 500 kilograma slatkih crvenih plodova koje su odmah pakirane u plastične posudice od 250 grama kako bi bile spremne za transport.

tresnja-v

Neizvjesnost i strah
– Trešnje odlaze na zagrebačko tržište, a prodane su za oko 120 kuna po kilogramu – priča Ružić ne želeći otkriti kupca oko više od tonu i pol trešanja, koliko očekuje da će biti ukupno ubrano. Kaže da je iznimno zadovoljan kvalitetom ploda i prinosom koji je trešnjik dao u svojoj prvoj godini.

To više što je taj mladi poduzetnik, kada je krenuo u realizaciju projekta prvoga hrvatskog trešnjika u plasteniku i trećeg u Europi (jedan je u Nizozemskoj, drugi u Španjolskoj), nailazio na podsmijeh i nerazumijevanje.

Oni koji su mu se smijali danas sa zavišću gledaju samo dobit koju će trešnjik donijeti Draženu, a zaboravljaju na muku i trud koji je taj mladi poduzetnik prošao od trenutka kada je krenuo u nepoznatu investiciju s neizvjesnim krajem.

– U voćnjak je do sada uloženo pet milijuna kuna, a krenuo sam sa svojim sredstvima i dva velika kredita, no već iduće godine investicija će se vratiti. Potpisao sam ugovor s jednom engleskom tvrtkom te ću na londonsko tržište već iduće godine isporučiti 10 tona trešanja. Uvjet je da trešnje budu zrele već 15. ožujka. Kada povećam trešnjik na 1,5 ha, što se nadam da ću učiniti krajem godine, proizvodit ću 60 tona trešanja (od 80 tona, koliko im je potrebno) za londonsko tržište po cijeni od 250 do 300 kuna za kilogram.

To bi trebalo osigurati zaradu od 20-ak milijuna kuna – kaže Dražen Ružić, koji je sadnice trešanja nabavio u Nizozemskoj, grijanje u plasteniku je belgijsko, sustav navodnjavanja izraelski, s Filipina uvozi guano gnojivo, dok je umjesto betonskih stupova iz Indonezije uvezao bambus.

Kontrolirani uvjeti

– Smijali su mi se svi, otac i ja bili smo predmet poruge, no danas se vidi da smo bili u pravu kada smo krenuli u ovaj posao – dodaje Dražen, čije trešnje rastu, cvjetaju i rode u strogo kontroliranim uvjetima.  Voćnjak je zaštićen od nevremena, mjeri se temperatura zraka, zemljišta, vlaga (75-90 posto), a trešnje počnu dozrijevati 40 dana od početka grijanja.

Dražen osim trešanja u plasteniku uzgaja i oko dvije tisuće stabala kajsije, za koje pregovara da ih proda Kauflandu Hrvatska te planira zasaditi još 20 ha jabuka. Voćnjak uz klasičnu zaštitu štiti i vjetrenjačama, koje kolanjem zraka štite voćke od mraza.

4 KOMENTARI

  1. Vidjela sam tog proizvođača na akciji kupujmo hrvatsko i stvarno je tolika cijana. Naravno jako malo je prodao taj dan, ali možda ima kupaca negdje dalje, možda u Nigdjezemskoj.

  2. Mislim zsaditi na otvorenom deset tisuća stabala kajsije ako netko može pružiti kvalitetan savjet.Molin da se javi na meil josipvu@live.com jel nemam nikakvoga iskustva u takvim vodama unaprijed zahvaljujem.

  3. Ma koje pare,naravno tu je dobra zarada ali ove cijene tresanja to su bajke za malu djecu,ja se bavim vocarstvom vaec 20 god.u Decembru iz Chile dobijem tresnje za 7-8 eura,sto je pretjerano-prtjerano je..

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.