Započinje spremanje sjenaže

0
583

dsc00645

Visina mase kada treba donijeti odluku o spremanju sjenaže je negdje 50-55 cm, a također ne treba dozvoliti da usjev odozdo počinje žutiti jer tada je sporiji naredni porast.

Ako je moguće košnju treba početi u popodnevnim satima kada je veći sadržaj šećera u biljci, iako ona gospodarstva koja imaju desetke hektara pod travom teško da se mogu tome prilagoditi. Da bi se pokošena masa ravnomjerno provenula treba je odmah rasresti po parceli.

Engleski ljulj je trava koja ima nešto sporiji dnevni porast i ne ide naglo u klasanje kao talijanski ljulj. Kako je ubrajamo u niske trave vrijeme za košnju je kada masa dostigne visinu 30-35 cm, a tada još nema pojave klasića.

Kod zasijanih smjesa trava i djetelina vrijeme košnje treba odrediti prema prema udjelu pojedinih vrsta. To znači u slučaju da prevladavaju djeteline treba čekati početak stvaranja cvjetnih pupova ili kada imamo više trava u smjesi, za spremanje sjenaže se odlučujemo u momentu vlatanja trava.

Da bismo ostvarili 4-5 otkosa godišnje visina reza kose mora biti na 8-10 cm, kako bi travnjaci nakon prihrane čim prije započeli s ponovnim rastom. Ovakvom visinom košnje sprečavamo onečišćenje mase česticama tla i unos stare odumrle biljne mase u silos.

Autor: Iva Majhen-Vlašiček, dipl. inž. agr.

agroklub.com

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.