Ministarstvo očekuje urod od 800.000 tona pšenice

0
698

psenica1Sa zasijanih 200 tisuća hektara očekuje se prosječni prinos pšenice od četiri tone po hektaru, dok se sa uljanom repicom zasijanih 29 tisuća hektara očekuje prinos od 2,6 tone po hektaru.

Iz Ministarstva navode i kako prve procjene, uslijed dužeg sušnog razdoblja, ukazuju na smanjenje prinosa pšenice za 20 do 30 posto te smanjenje kvalitete pšenice u odnosu na prošlu godinu koja je bila izuzetno dobra.

Navode da zalihe pšenica u silosima iznose 150 tisuća tona. Stanje zaliha nakon žetve procjenjuju na oko 850 tisuća tona.

Kako se godišnja potrošnja pšenice u Hrvatskoj kreće između 550 i 600 tisuća tona, u Ministarstvu poljoprivrede procjenjuju da će tržni višak, bez prijelaznih zaliha i sjemenske pšenice, do žetve 2010. godine iznositi 200 tisuća tona.

U pogledu cijene, navode iz Ministarstva, posljednjih je mjeseci uočen uzlazni trend i nešto veća potražnja na domaćem i inotržištu, uz naznaku rasta cijena na referentnim burzama za isporuke u kolovozu.

Dodaju i da su za žetvu spremni svi potrebni skladišni kapaciteti te osigurani tehnički uvjeti prijema u silose tijekom žetve.

Ministarstvo poljoprivrede ističe i da je u cilju pomoći financiranja ovogodišnje žetve u Vladinu proceduru uputilo prijedlog zakona o skladišnici, a kojim bi se osigurala zakonska podloga za uvođenje sustava zaloga roba, kao podloge za financiranje zaliha od strane banaka. U uvođenju ukupnog sustava uključit će se Europska banka za obnovu i razvoj te se očekuje potpisivanje memoranduma o suradnji na tom području, najavljuju iz resora poljoprivrede.

business.hr

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.