Sve više žena u SAD bavi se poljoprivredom

0
961

žena traktorMnoge od njih su to počele raditi poslije potpuno drugačije karijere, ali sada donose zdravu, kvalitetnu hranu na lokalne tržnice. Uzgoj kokošiju je dio svakodnevnog posla Julie Stinar. Ona je vlasnica farme “Ivnsong” u Šarpsburgu u Marylandu. Prije nego što je, prije pet godina, počela baviti poljoprivredom, radila je kao modni savjetnik u jednoj robnoj kući.

rural “Kad sam rodila sina, napustila sam posao u ‘Nordstromu’. Tada smo se preselili na farmu. ”

Počela je da uzgaja povrće u malom vrtu za potrebe svoje Prodić, a višak je prodavala ljudima koji su radili s njezinim suprugom. Njezina farma se sada prostire na 53 hektara. Na njoj uzgaja više od stotinu vrsta povrća i – piliće, krave i svinje. Ginny dic-Bendtakodje ima farmu. Ona uzgaja više od dvije stotine koza na svojoj farmi “Izbornik rox” u Kidisvilu u Marylandu. Ginny ima doktorat iz molekularne biologije i genetike, ali je napustila karijeru u biotehnološkoj industriji i provodi više vremena sa svojim sinovima, tinejdžerima.

“Očigledno je da je to za mene bila vrlo teška odluka. Medjutim, kad sam se zaista posvetila farmi, nikada nisam zažalila. Ovdje sam vrlo sretna. ”

Ona kaže da joj je poznavanje genetike pomoglo u uzgajanju koza, a poznavanje kemije – u pravljenju sapuna od kozjeg mlijeka. Ginny dic-Bend i Julie Stinar su dvije od sve većeg broja žena koje se posvećuju poljoprivredi diljem zemlje. Prema poljoprivrednom popisu iz 2007, broj žena koje vode farme u proteklih pet godina povećao se za 30 posto. Žene su sada na čelu više od 14 posto od dva milijuna i 200 tisuća farmi u Americi, kaže Stefani Gambrel, ekonomistkinja u Američkom poljoprivrednom birou.

“Broj žena koje rukovode farmama se povećao slično povećanju broja žena u svim drugim profesijama. Stoga i ova profesija slijedi prirodni trend. Mislim da će se broj žena koje vode farme i dalje postupno povećavati. ”

Ginny dic-Bend ističe još jedan razlog.

“Mislim da je poljoprivreda primjerena ženama, jer smo često posvećene njegovanju i odgajanju. U tom smislu, promatrati kako nešto raste, brinuti se o tome, njegovati život, po meni je zaista ženski posao. ”

Mnoge od ovih žena vode manje farme, ali imaju koristi od sve veće popularnosti pijaca i interesa potrošača za lokalne organske proizvode.

“Činjenica da ove tržnice zaista stječu popularnost, pomaže uzgajivačima kao što sam ja, koji uzgajaju posebne usjeve za široku upotrebu. A za svoje proizvode možemo dobiti višu cijenu na pijaci, umjesto da ih prodajemo preko posrednika “, ističe Julie Stinar.
Internet je ovim poduzetnicima omogućio da prodaju na malo na temelju programa plati unaprijed.

“Svake tjedna poslati e-mejlom informativni podlistak svima koji su se prijavili da ga primaju, da bismo ih obavijestili što mogu kupiti. Dajemo im recepte i šaljemo im novosti s imanja, obavještavamo ih što se događa na farmi “, kaže Julie.

Preduzetnice kažu da i pored toga što je rad u poljoprivredi teži, uživaju nezavisnost, fleksibilnost i osjećaj ispunjenosti.

“Ovo je za mene veliko uživanje, jer na kraju krajeva opskrbljuju ljude kvalitetnom hranom, kojom hrane svoju obitelj.”

Julie Stinar naglašava da nikada nije zažalila što je promijenila profesiju.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.