Na predaju pšenice čekaju 12 sati

1
616

zupanja-silosiNervozni su i ljutiti vozači, koji čekaju i po 12 sati kako bi ušli u krug spomenute mlinske industrije, ali i vlasnici obližnjih kuća, kojima su blokirani ulazi u dvorišta. Spas od nesnosne vrućine, koju je dodatno podgrijavao vreli asfalt, vozači su u ponedjeljak poslijepodne pronašli u hladovini uz nogostup Strossmayerove ulice, a one najumornije, koji su već dovezli i po nekoliko tura, zatekli smo kako spavaju na travi uz svoje kamione. Županjac Josip Filipović, koji je kratio vrijeme ležeći na travi s djecom, kaže da ne pamti ovakve gužve.

– Već tri dana sam ovdje, niti jedem niti spavam. U nedjelju sam jedva našao nekoga tko će me zamijeniti i čekati u koloni kako bih mogao na sat vremena otići kući i istuširati se. Ali najžalosnije je to što se cijelo vrijeme pitam zašto se ovako mučimo i ja i cijela obitelj jer, po svemu sudeći, zarade neće ni biti! Imam suprugu, dvoje djece, treće je na putu. Otac mi je godinama radio u mljekari, ali je ostao bez posla. Sve smo snage usmjerili na poljoprivredu, crnčimo od jutra do mraka i na kraju, kad podvučemo crtu, ispostavit će se da smo radili – za dlake! Neće mi ostati ni za to da si izradim zube koji mi nedostaju, ali tome je nedvojbeno kumovao i nas seljake u bezizlaznu situaciju doveo nitko drugi nego Todorić i njegov monopol – kaže Tihomir Lešić iz Bošnjaka, koji obrađuje 20 jutara zemlje. Sjedio je u hladovini s trojicom vozača koje je na prijevozu pšenice angažiralo osječko Žito. Vozač iz Čajkovaca nam je rekao da je proteklih godina pšenicu vozio u Đakovo, gdje nikada nije morao toliko čekati, i da prvi put dolazi u županjske silose. Poljoprivrednik iz Gradišta za veliku navalu i nezapamćene gužve okrivljuje vinkovački PIK, koji je zakupio najveći dio skladišnih prostora u županjskim silosima te je dio svojih kooperanata uputio na njih.
– Silose su okupirali oni koji su pšenicu do sada vozili u Vinkovce, u Todorićev PIK. Ali on sada želi i županjske silose. Imamo informaciju da je dio kapaciteta zakupilo i osječko Žito. Evo, pogledajte samo registracijske oznake kamiona. Ima ih odsvakud. A njihovi vozači još smatraju da imaju prioritet i da trebaju doći preko reda. Ali, neće im biti! Neka čekaju kao i svi mi. I naš posao trpi. Kombajni na njivi čekaju da se vratimo i nastavimo žetvu, od koje živimo. A mi moramo čekajući izgubiti po 12 sati dragocjenog vremena – ogorčen je Gradištanac.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Glas-Slavonije

1 KOMENTAR

  1. Ja sam bio 10 sati sa tatom. Tata je sutra dan morao na posao i on je u autu spavao a ja preterivao traktor. Ova slika koje ovdje u tekstu je moja slika, tj. ja sam ju uslikao, ali neljutim se 😉

    p.s. ja sam sa foruma agroburze član Pavinjak!!!!

    Pozdrav!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.