Manji prinosi grožđa za vrhunsko vino

0
867

vinogradVelOve su godine, prema riječima Mladena Papka, predsjednika Uprave Iločkih podruma, vinogradi odlično ponijeli. Grožđe je trenutačno vrlo dobro i zdravo, počela je fenofaza, odnosno šaranje bobica.

To je zasigurno rezultat i pravodobne primjene zaštitnih mjera, a naravno, unatoč suši, i ovogodišnjih za vinograde dosta povoljnih vremenskih uvjeta. Očekuju se prinosi od 10 do 12 tona grožđa po hektaru, dobrih sladora i kiselina, što će imati za rezultat i visoku kvalitetu vina. Ove se godine prvi put u Iločkim podrumima obavlja i proređivanje grozdova kako bi se dobilo grožđe iznimno dobre kvalitete koje može dati vrhunsko vino, a visoka kvaliteta vina je i uvjet za što jače pozicioniranje Iločkih podruma i Iloka kao jedne od najkvalitetnijih vinarija i najkvaltetnijih vinogorja u Hrvatskoj.

Jedan trs – jedan grozd
– Na 15 hektara traminca, graševine, chardonaya, rajnskog rizlinga i frankovke trenutačno se na odabranim lokacijama Principovac i Vukovo obavlja proređivanje grozdova, skidanje viška grožđa, tako da na svakoj mladici ostane samo po jedan grozd, što je za dvije trećine manje nego što je uobičajeno. Tako ćemo umjesto tri kilograma grožđa po trsu imati prinos od samo jednog kilograma, ali će zato grožđe imati bolju kvalitetu za proizvodnju vrhunskih vina. Takav postupak nije nepoznat u svijetu, iako ga mi teško prihvaćamo i ljudima se to čini čudno jer se odstranjuje dosta grozdova. Ali vino od takvog grožđa je cjenjenije na tržištu i postiže mnogo višu cijenu – kažu Mladen Papak, predsjednik Uprave i Jurica Šućurević, rukovoditelj Vinogradarske proizvodnje Iločkih podruma.

Ranija berba
Iločki podrumi i mini vinarije u Iloku ove bi godine trebali iz vlastite proizvodnje i otkupljenog grožđa iz obiteljskih vinograda preraditi oko 900 vagona grožđa ili napuniti bačve s oko 600 vagona vina. Ako sve bude prošlo kako treba, trenutačno stanje vinograda obećava da će zasigurno taj plan biti i ispunjen.

Berba će ove godine, ako ostanu povoljne vremenske prilike, biti obavljena prije nego dosadašnjih godina. Sve će grožđe biti na vrijeme otkupljeno i prerađeno. U Iločkim podrumima u tijeku je priprema opreme u primarnoj preradi. Sadašnji kapaciteti u primarnoj preradi omogućavaju da se dnevno preradi 30 vagona grožđa, a berba i prerada trebali bi biti završeni za 45 dana, računajući i optimalan broj dana s lošim vremenskim uvjetima. A da bi se cijeli posao dobro organizirao, vinogradari koji žele prodati grožđe moraju se predbilježiti u Iločkim podrumima. Nadaju se da će se u sljedećoj godini poboljšati situacija u međusobnom podmirivanju financijskih obveza.

Dobra prodaja – loša naplata
Vino se, kažu, tenutačno dobro prodaje, zabilježeno je značajno povećanje prodaje u prvih šest mjeseci ove godine prema istom razdoblju prošle godine. Ali je na žalost naplata slaba, čak pet puta manja nego lani, što otežava plaćanje obveza prema kooperantima. Dobroj berbi ove godine raduju se i vlasnici obiteljskih vinarija u Iloku. Potvrdio nam je to i Ivan Čobanković, jedan od najmlađih vinara, u čijem je posjedu 20 hektara vinograda i vinarija kapaciteta 10 vagona vina. Prema njegovim riječima, grožđa će biti otprilike kao prošle godine, ali bolje kvalitete i po slasti i po kiselinama.

Glas-Slavonije

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.