Načini i isplativost uzgoja Bukovača

1
3428

bukovača 88 Većinom  se uzgajaju u najlonskim vrećama. Ali moguć je uzgoj u plastičnim kontejnerima.To su obične plastične kutije, samo su izbušene rupe kako bih gljiva mogla niknuti.Mogu se slagati na pod, jedna na drugu, kako bi se dobilo na prostoru  kutije su inače sa poklopcima, pa tako da je moguće slagati ih jednu na drugu.

Ekonomska isplativost

Na 30 m2 moglo bi se kvalitetno smjestiti maksimalno do 400 vreća sa supstratom na kojima rastu gljive. A na 50 m2, oko 800 vreća, na 100 m2 do oko 1600 vreća. Težina svake pojedine vreče sa vlažnim supstratom je oko 20 kg.

Početni kapital se odnosi na pokriće stvarnih troškova, kao što su uređenje grijanja i ventilacije te prostora, neonska rasvjeta, repromaterijal za pripremu supstrata, koji je najjeftiniji. Ulaganje u opremanje prostora je jednokratno, dok se kasnije samo ponovo nabavlja novi hranjivi supstrat i micelij. Tijekom jedne godine, imamo više ciklusa proizvodnje, od 6 do 10 puta,  ciklus traje oko 2 mjeseca.

Ciklus uzgoja je   nešto kraći od šampinjona, a do pojave prvih plodišta ne prođe ni punih mjesec dana.Prinos iznosi otprilike 50% od težine upotrijebljene suhe mase.

Uzgoj Bokovače

U prostoru uzgoja mora biti optimalna temperatura oko 18°C , stalna visoka vlažnost zraka te dostupnost vode i struje.Potrebno je  lako prozračivanje i određena količina svijetla. Uzgaja se na poljoprivrednim nusproizvodima, npr. slami različitih žitarica pomiješanoj s različitim omjerima kukuruzovine, sijena, pljeve, piljevine i sl. Na takvim podlogama ciklus uzgoja traje dva do najviše tri mjeseca.

Cijena inkubiranog suptrata je oko 1,50 kn/kg x 7000 kg  tako da je to optrilike oko  10,500 kn. Cijena bukovače u maloprodaji iznosi oko 20.00 kn/kg dok  veleprodajna cijena 13.00 kn.
Potrebno ulaganje-oprema za grijanje, osvjetljenje, hlađenje i vlaženje gdje cijena varira od 4000 do 7000 eura.

1 KOMENTAR

  1. DOBAR DAN VAM ŽELIM ! IMAM POSLOVNI PROSTOR NOVO NAPRAVLJEN S KLIMOM ,VODOM I STRUJOM . 40m2 KOLIKO BI ME KOŠTAO MICELIJ I CIJELI REPRO MATERIJAL?? UNAPRIJED HVALA

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.