Proizvodnja i potrošnja limuna

0
1000

limun 5 Ta granica može biti nešto niža, ako je limun cijepljen na podlozi Poncirus trifoliata, pa je ta granica oko – 6,5° C. Proizvodnja limuna u svijetu iznosi oko 3 500 000 tona, a što je oko 6 % ukupne proizvodnje agruma (naranči, mandarina, grejpfruta, četruna, šedoka i dr.). Najveći proizvođač limuna u svijetu je SAD, koji proizvodi više od 800 000 tona, druga je Italija, a treća Španjolska.

Potrošnja limuna i drugih agruma u SAD-u je 54 kg po stanovniku. U Italiji je potrošnja agruma oko 37 kg po stanovniku, od čega na limun otpada 11 kg, u Njemačkoj oko 2 kg po stanovniku a toliko i u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je proizvodnja limuna niska jer ne postoji puno prirodnih uvjeta za uzgoj na velikim prostorima. Urod limuna kod nas je oko 2700 tona ploda. Ipak, postoje mikrolokacije za uspješan uzgoj limuna na otvorenom , jedna od tih lokacija je  otok Vis.

Na otoku Visu  procjena je da oko 7000 stabala limuna daje više od 200 tona ploda. Prema tim podacima potrebno je organizirati tržište, skupljanje plodova, sortiranje, pakiranje, prijevoz  i pronalazak kupaca.

Hrvatski stručnjaci za agrumarstvo ističu kako se kakvoća uvoznog limuna, čiji se uzgoj pospješuje uporabom kemijskih pripravaka, ne može uspoređivati s viškim agrumom koji je, bez korištenja štetnih kemijskih stimulansa, uzgojen u idealnim klimatskim uvjetima.

Iako postoji plan podizanja više desetaka novih hektara za plantažni uzgoj tog južnog voća na Visu,tamošnji poljodjelci nisu zainteresirani za daljnje širenje uzgoja, jer ne znaju što učiniti ni gdje plasirati 300 tona godišnjeg uroda. Teško se riješiti tržnih viškova, jer se nijedna tamošnja poljodjelska tvrtka ne bavi otkupom tog agruma, pa veći dio uroda trune u skladištima i pod stablima, najcesce zbog uvoza  limuna koji cesto zna biti sumnjive kvalitete te dostiže cijelnu od 16 kn dok  se na domaćem zaradi svega 10-12 kn .

Autor:  Željka

Agroburza.hr

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.