Sadnja žive ograde

0
1164

1-91 ziva ogradaPomaže nam da pri kopanju i pripremi tla za sadnju održimo željeni smjer. I pri sadnji biljaka smjer se održava pomoću konopca.

Priprema tla  i dubina

Priprema zemlje sastoji se od kopanja jarka određene veličine. Dubina je uvijek ista, 50 – 60 cm, pod uvjetom da je zemlja kvalitetna. Ako je tlo iznimno siromašno, plitko i neprikladno za sadnju žive ograde, treba kopati nešto dublje i dno ispuniti kvalitetnim humusom, zrelim stajnjakom ili kompostom.Jarak je  najbolje kopati  ujesen , a sadnju obaviti čim okopni snijeg. Mraz će usitniti zemlju, pa će sadnja biti lakša i uspješnija, a i zemlja će se bolje slegnuti nakon sadnje. Neposredno prije sadnje na dno se stavlja sloj stajnjaka debljine 5 – 10 cm, zatim polovica iskopane zemlje, pa tek tada sadnica.

Sadnice treba posaditi  prije kretanja  vegeracije , što prije , to bolje , to se moze obaviti već između  studenog i ožujka. To je razdoblje kad biljke miruju, i kad najbolje podnose presađivanje. Svaku sadnicu treba učvrstiti kolčićem ili na krajevima ograde postaviti čvrste stupove, a između njih rastegnuti čeličnu žicu, kako ih vjetar ne bi rasklimao . Žica se postavlja na 2/3 visine sadnica. Nakon toga svaka se sadnica lagano priveže uz žicu.

Rezidba

Sadnice crnogorice ili zimzelenih vrsta ne treba rezati nakon sadnje, kako se to obvezno radi s listopadnim sadnicma. To se čini tek u punoj vegetaciji i nema potrebe to obavljati u godini sadnje, već tek iduće godine, početkom ljeta.

Ako su sadnice neujednačene visine, ili neujednačena rasta, sadi se tako da se udružuju razvijene s razvijenima a slabe sa slabim sadnicama, ne treba ih miješati. Selekcija se ne provodi samo po visini, već i po razvijenosto  korijena i debljine sadnice  te visine . Svrha klasiranja sadnica je ta da jedna uz drugu rastu ravnopravno, a ne da jače guše slabije, a sadnice treba klasirati po razvijenosti a zatim urediti korijen.

Škarama se prikrati sve predugačko korijenje okomitim rezom, kao i ono slomljeno, suho ili jače optećeno. Kako se sade uglavnom mlade, jednogodišnje ili dvogodišnje ukorijenjene reznice, odnosno vegetativno razmnožen sadni materijal, nema previše posla oko uređivanja korijena.

Izvor ; Agroklub.com

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.