Eko-certifikat vinu Kabola

0
775

vinoU skoroj budućnosti mogli bi im se pridružiti i ostali  Istarski vinari kao i obitelj Turnšek, koja uz vino proizvodi maslinovo ulje, povrće i uzgaja životinje, jer su svi nedavno pokrenuli neophodnu proceduru.

Kabolinom eko-certifikatu prethodilo je trogodišnje praćenje proizvodnje zadruge Agribiocert iz Omiša. Kroz tri godine tlo se čistilo i nadziralo se pridržavanje pravila  po kojima se pesticidi  niti opasna kemijska serdstva ne smiju upotrebljavati.

Od ukupnih obrađenih poljoprivrednih površina u Hrvatskoj samo se jedan posto dosad odnosi na ekološku proizvodnju, što je porazno, posebno uzme li se u obzir da je u Sloveniji to pet posto, u Italiji devet, u Švicarskoj 12, a u Austriji čak 15 posto.

Malvazija Kabola 2008 nedavno je u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, izabrana kao najbolja među 29 uzoraka hrvatskih svježih malvazija. Malvazija Reserve Kabola 2006 je pak krajem prošle godine na natjecanju Alpe Jadran u Austriji osvojila prvo mjesto u kategoriji suhih vina. Revija «Svijet u čaši» svrstala je Markežića među 20 najboljih vinara u Hrvatskoj.

Željka

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.