Pogon bioenergane u Krndiji

0
635

projekt bioenerganeOd Općinskog interesa je što će prodati 20-30 ha zemljišta , a pošto je za rad bioenergane  potrebno 250-300 ha za proizvodnju biomase , ulagač će te dio tih  površina osigurati uzimanjem državne zemlje u zakup, te potpisivanjem višegodišnjih ugovora s poljoprivrednim proizvođačima od kojih će i tamošnji seljaci imati interes.

Njemački ulagač spreman je uložiti u ovaj projekt 3 do 3,5 milijuna eura, te je u pregovorima sa stočnom farmom u Krndiji, čijih 1.000 uvjetnih grla predstavlja veliki izvor organskog otpada, čiji je najkvalitetniji i najisplativiji oblik zbrinjavanja upravo bioenergana koja će proizvoditi električnu i toplinsku energiju.

Najavljuje se da će dokumentacija za realizaciju projekta biti  spremna  do srpnja / kolovoza 2010 god. ,dok se  paralelno započinju pripreme.

U bioenergani i pogonima posao treba naći 100-120 ljudi iz Krndije i ostalih sela te općine, od čega 20-30 kvalificiranih i stotinjak NKV radnika,  krenut će i gradnja vodovoda, kao i poticajna stanogradnja, što će uvelike pridonjeti napretku mjesta.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.