Blokirana prodaja polj. zemljišta (video)

0
607

Mrtvo slovo na papiru, tako bismo mogli nazvati Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji osniva Agenciju za poljoprivredno zemljište i koja je posrednik u kupoprodaji, jer bez nje ne možete prodati ni šaku zemlje. No, zemlja je tu, zakon je tu, ali agencije – nema, odnosno ima, samo na službenim stranicama Ministarstva poljoprivrede, ali gdje joj je Ured?
‘To se i ja pitam i to ću pitanje na prvoj sjednici Vlade postaviti resornom ministru’, rekao nam je Božidar Pankretić, potpredsjednik Vlade. O agenciji sam se raspitao i kod lokalnih čelnika, no ni oni nemaju informacija. Nema agencije, nema prodaje, a trženje zemljom od Nove godine potpuno je stalo i seljacima zagorčalo život.

Budžet skresan s 14 milijuna na 300 tisuća kuna
‘Kako danas prodati zemlju? Ne vidim načina, naime, ja sam prije deset dana išla kod javnog bilježnika ovjeriti kupoprodajni ugovor, ali sam naišla na zid’, objasnila nam je Marija Komesarović, vlasnica poljoprivredne zadruge. Osnivanje agencije spotaknulo se na štedljive Vladine škare. Pankretić tvrdi da je, dok je bio ministar, osigurao 14,5 milijuna kuna za pokretanje te agencije, no kako je rebalansom to skresano na svega 300 tisuća kuna.
Je li zakon loš, ili se loše, odnosno nikako ne provodi, bivši i sadašnji ministar ne mogu se složiti. Činjenica je da će netko biti na skliskom terenu. ‘Rješenje je da ćemo u Sabor po hitnom postupku poslati prijedlog da se članci vezani za agenciju stave izvan snage godinu dana, kako bi se moglo trgovati zemljom’, zaključio je Mladen Pavić, glasnogovornik ministarstva poljoprivrede. Dok se zakonodavac ne snađe, seljaci već spremaju sudske tužbe, tražit će nadoknadu od države, jer kažu, zbog njezina šlamperaja trpe velike gubitke.

izvor: Dnevnik.hr

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.