Grožđa napretek, novca niotkud

0
863

vinograadOsim toga, u programima gospodarskog razvitka vinogradarstvo je ovdje od strateškog interesa. Mađutim, koliko god su ovdašnji poljoprivrednici vjerovali da će im vinogradi osigurati pristojnu egzistenciju – danas su razočarani. S razlogom žale što su ikada slijepo vjerovali da je vinogradarstvo biznis, jer bude puno dana kad su im kućne blagajne prazne, čak i toliko da jedva skupe novac za kruh i najnužnije namirnice i režijske troškove. O novim investicijama ne smiju ni razmišljati. Razlog tomu je što im se neredovito plaća otkupljeno grožđe.

Ne plaćaju ni kupci vina
Iločki podrumi su, kao nositelji vinogradarske i vinarske proizvodnje u Iloku, otkupili od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u 2008. godini ukupno 4,270.000 kilograma grožđa, a u jesen 2009. godine 230.000 kilograma više. Od 1,800.000 kilograma grožđa s vlastitih površina proizvodi se godišnje 4 milijuna litara vina. To je naravno za iločke prilike velika proizvodnja vina, koje nije baš lako prodati. Osim toga u Iloku su još i vinarija Agro-Ilok i dvadesetak malih obiteljskih vinarija.

– Nismo nezadovoljni plasmanom vina. Čak prodamo i znatno više vina nego u prethodnoj, 2008. godini. Međutim, plaćanje kupaca je postalo zabrinjavajuće. Trenutačno nam duguju 20 milijuna kuna, što je dovoljno da odmah podmirimo sva naša dugovanja za otkupljeno grožđe u 2009. godini i preostalo dugovanje od 3 milijuna kuna za 2008. godinu. Ali dok se ne poveća likvidnost naših kupaca, mi smo nemoćni. Za ilustraciju možemo navesti da smo sve do 2008. godine imali mjesečnu naplatu od 3 milijuna kuna, a u 2009. tek 20 posto toga iznosa. Žao nam je što je tako. Jedina je mogućnost da kooperantima isplaćujemo rate prema naplati potraživanja od kupaca, što i činimo – rekao nam je predsjednik Uprave Iločkih podruma, Mladen Papak.

Vinogradari pred bankrotom
Predsjednik Udruge vinogradara, koja okuplja oko 300 malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, Željko Hrubik, često raspravlja s članovima udruge o financijskim teškoćama vinogradara. – Malo tko shvaća u kakvoj smo situaciji. Obitelj mora živjeti, podmirivati životne troškove, školovati djecu, vraćati kredite, podmirivati troškove proizvodnje, ali uz 1.700 hektara vinograda i više od četiri milijuna kilograma prodanog grožđa, vinogradari su na rubu bankrota. Trenutačno moramo kupiti dosta skupo mineralno gnojivo, obaviti rezidbu i zimsko prskanje. A čime to sve platiti? Nikada nam nije bilo gore nego što je danas. Srećom, pomaže im odgodom plaćanja vlasnik poljoprivredne trgovine Željko Bošnjak, ali ni on nije čarobnjak – kaže Hrubik.

Grad nemoćan
Zabrinutost ovakvom situacijom izrazio je i gradonačelnik Iloka Miroslav Janić. – Gradska vlast je nepomirljiva s neredovitim podmirivanjem obveza prema iločkim vinogradarima. Od proizvodnje grožđa živi gotovo trećina stanovništva, a ako se tome doda loša cjelokupna gospodarska situacija, posebice veliki broj nezaposlenih, onda je još kritičnije. Međutim, grad ne može previše utjecati da bude drukčije. Iločki vinogradari nisu dosadašnjih godina imali značajnijih financijskih problema, ali trenutačna situacija je prešla svaku mjeru. Bilo nam je obećano da će dugovanja za otkupljeno grožđe iz 2008. godine biti podmirena do kraja 2009. godine, ali taj dogovor nije izvršen – kaže gradonačelnik Janić.

I na kraju recimo i to da su Iločki podrumi dosadašnjih godina isplaćivali kooperantima po jednu kunu za svaki kilogram grožđa, a ostalo u deset jednakih mjesečnih rata. Sada najavljuju da će dugovanja za grožđe otkupljeno u 2008. godini podmiriti tek do uskrsnih blagdana, a potom bi od polovice 2010. godine počele isplate za grožđe iz 2009. godine. Ali u 12 jednakih mjesečnih rata pa priželjkivanih jednu kunu po kilogramu neće se više isplaćivati. I još jedan problem zabrinjava iločke vinogradre. Što će biti ako i Ministarstvo poljoprivrede ukine novčanu potporu za redovito održavanje vinograda?

izvor: GlasSlavonije

tags: grožđe, iločki podrumi, ilok, nelikvidnost, otkup, poljoprivreda, vino, vinogradari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.