IPARD

0
846

br4_EUIPARD je novi pretpristupni program Europske unije za razdoblje 2007. – 2013. Sastavni je dio IPA-e (Instrument pretpristupne pomoći, eng. Instrument for Preaccession Assistance) odnosno njegova V. komponenta Ruralni razvoj.
U protekle dvije godine Uprava za ruralni razvoj / Upravna direkcija SAPARD/IPARD programa programirala je ovaj dokument kroz razna Povjerenstva i konzultacije. U njegovu izradu bili su uključeni svi činioci njegova potencijalna uspjeha. Ovim putem zahvaljujemo svim Upravama ministarstva, svim drugim ministarstvima, tijelima državne uprave, državnim institucijama, socijalnim, ekonomskim i ekološkim partnerima koji su doprinijeli u stvaranju ovog strateškog dokumenta. Program je dobio pozitivno mišljenje. na Odboru za ruralni razvoj u Bruxellesu te ga je Europska komisija službeno prihvatila 25. 2. 2008.

IPARD program provoditi će se kroz tri osnovna cilja ili strateška prioriteta:
1. Poboljšanje tržišne učinkovitosti i provedba standarda Zajednice
1.1. Ulaganje u poljoprivredna gospodarstva
1.2. Ulaganje u preradu i trženje
2. Pripremne radnje za provedbu poljoprivredno okolišnih mjera i lokalnih strategija ruralnog razvoja
2.1. Radnje za poboljšanje okoliša i krajolika
2.2. Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja
3. Razvoj ruralne ekonomije
3.1. Ulaganje u ruralnu infrastrukturu
3.2. Diversifikacija gospodarskih aktivnosti

Ta tri cilja predstavljaju okosnicu hrvatske europske budućnosti jer se kroz EAFRD (Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj) provode mjere na gotovo identičan način tako da je ovo prava prilika da se RH pripremi na ponešto novi pristup financiranju poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Odlukom Vlade RH od 26. 3. 2008. (NN 34/08) IPARD programom upravlja Uprava za ruralni razvoj – Upravna direkcija SAPARD/IPARD programa dok će program provoditi Ravnateljstvo za tržišnu i strukturnu potporu u poljoprivredi u sklopu ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
Tijekom ove godine Uprava za ruralni razvoj u suradnji sa Ravnateljstvom za tržišnu i strukturnu potporu u poljoprivredi te drugim upravama ministarstva napraviti će i objaviti Pravilnik o provedbi IPARD programa koji će definirati i sažeti uvjete natjecanja za dodjelu sredstava dok će stvarna realizacija započeti objavom natječaja od strane Ravnateljstva za tržišnu i strukturnu potporu u poljoprivredi.

Korisnici IPARD programa ovisno od mjere mogu biti OPG u sustavu PDV, obrti i tvrtke što znači da ograničenja u tom smislu ne postoje.
Od 2007. – 2011. godine kroz IPARD program u Republici Hrvatskoj korisnicima će biti dostupno 179.000.000 EUR (1,3 milijarde HRK) potpore.

Izmjene programa sukladno Odlukama Odbora za praćenje IPARD programa biti će objavljivane na ovim stranicama.

Sve informacije možete dobiti u Upravi za ruralni razvoj/Upravne direkcije SAPARD/IPARD programa.

Osoba za prijavljivanje nepravilnosti u RTSPP je:
Ksenija Smajić
tel: 6002 771
fax: 6002 851
e-mail: ksenija.smajic@dmssa.hr

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.