Rezidba voćaka

0
1187

jabuka rezidbaTako je primjerice u prvom stoljeću poslije Krista prvi znanstvenik iz poljoprivrede Junius Modestus Columella pisao: “Ako obrađuješ tlo u masliniku tada masline moliš da ti rode, ako uz to i gnojiš tada ih zaklinješ da rode, ali ako ih redovito i pravilno režeš tada ih prisiljavaš da rode”.
Rezidba voćaka vrlo je složen i odgovoran posao, koji se još ne obavlja dovoljno stručno, odnosno pravilno. Nestručnim rezom može se izazvati više štete nego koristi. Za pravilno obavljanje reza potrebno je puno stručnog znanja i iskustva. Posebice treba poznavati morfologiju ili obličje rodnih i nerodnih pupova i izbojaka. Zatim, treba upoznati osnovne principe fiziologije rasta rodnih i nerodnih oblika izbojaka.Treba poznavati ponašanje voćaka prema rezu, ovisno o ostalim uvjetima uzgoja. Riječju, za rez je potreban kompletan stručnjak.
No, ne smijemo gubiti hrabrost i izbjegavati rezidbu voćaka. Naš narod lijepo kaže: “Tko reže griješi, ali još više griješi tko ne reže”. Osim toga, u narodu je prisutna i izjava “Dvaput promisli, a zatim odreži”. U ovom članku želimo voćarima približiti spoznaju o rezu. Želimo voćare naučiti i ohrabriti u tom poslu. Po učinku reza, odnosno po rodnosti voćaka prepoznaje se rezač. Rodnost je najbolja ocjena stručnosti rezača. Danas, na temelju praktičnog iskustva, pouzdano znamo da je prvi preduvjet redovite i obilne rodnosti uravnotežen rast voćke. To je poljodjelac davno opazio. Stoga ćemo često čuti izreku “Dobro uravnoteženo, dobro orezano”.
Napomenimo još i to, da se rezidba ne može dobro naučiti isključivo iz knjige, već se najbolje svladava samim zahvatima i praćenjem odraza pojedinih zahvata na voćki. Običavamo reći da se voćarstvo najbolje može svladati u voćnjaku, ili u prenesenom smislu da je voćnjak najbolja knjiga o voćarstvu. To je doista najbolja knjiga, ali je svatko ne zna čitati. Prije nego se počne “čitati” na voćkama u voćnjaku, potrebno je iz knjige ili časopisa naučiti puno o voćkama. Kažemo da je svaka voćka pisac svoje biografije, i da se na njoj mogu odčitati sve povoljne i nepovoljne promjene kroz koje je prošla. No, malo je onih koji te promjene u cijelosti uočavaju, i koji znaju dobro čitati na voćkama u voćnjaku. U ovom članku pokušat ćemo to naučiti na najbolji mogući način. U voćnjaku je potrebno budno pratiti promjene nakon rezidbe, jer ćemo na taj način najbolje naučiti tehniku reza, uočiti gdje smo pogriješili a gdje dobro rezali. Kad sami uočimo greške, lako ćemo ih ukloniti i izbjegnuti u radu. Potrebno je, dakle, steći vlastito iskustvo.

izvor: GospodarskiList

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.