Kalkulacija proizvodnje sira

0
757

Postavljen je i maksimalni godišnji opseg proizvodnje, odnosno prerade na OPG-u, a on iznosi 50.000 litara mlijeka.
Najviše zanimanja obiteljska poljoprivredna gospodarstva pokazuju za preradu mlijeka, odnosno proizvodnju sira, i tradicionalnih domaćih i ostalih vrsta na tržištu. Zanimanje poljoprivrednici iskazuju i za izravnu prodaju poljoprivrednih proizvoda, odnosno sira na svojim gospodarstvima, ali i u okviru seoskog turizma kojem razvoj u nas tek predstoji.
Proizvođači su u izravnoj prodaji s OPG-a našli poseban motiv u većoj prodajnoj cijeni, pa tako i dohotku. To je prilika da se i ostali članovi obiteljskih gospodarstva zaposle te da ukupna zarada ostane unutar obitelji. Za one s manjim kapacitetima, koji se bave nekom drugom vrstom proizvodnje kao glavnom, ovakav oblik proizvodnje i prodaje je izvor dodatnih prihoda.
Za OPG je najbitnije ostvariti profit, u ovom slučaju kod proizvodnje sira, bez obzira radi li se o većoj ili manjoj proizvodnji. Analizom godišnjih rezultata u proizvodnji sira može se ocijeniti ostvareni financijski rezultat i na temelju njega planirati proizvodnja u idućoj poslovnoj godini. Stoga je važno napraviti kalkulaciju, koja daje pregled visine troškova i prihoda proizvodnje sira, a omogućuje i usporedbe s drugim proizvodnjama, te usporedbe kod promjena strukture troškova i prihoda na konačan rezultat poslovanja.
Podloga za izradu ovakve kalkulacije o ostvarenoj proizvodnji mora postojati u obliku evidencije o troškovima, cijenama na tržištu te prihodima. Za izradu kalkulacije planirane proizvodnje sira potrebno je poznavati osnovne tehnološke zahtjeve i na temelju njih procijeniti očekivane troškove proizvodnje (potrebne količine mlijeka, prijevozne troškove i dr.), te moguće rezultate proizvodnje odnosno prihode.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.