Sastanak o izradi programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH

0
803

U četvrtak, 4. ožujka, održan je sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja s predstavnicima jedinicama lokalne samouprave u vezi izrade programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske. Na sastanku je sudjelovao i redstavnik Udruga općina.

Namjera Ministarstva je osigurati evidenciju svih poljoprivrednih zemljišta u ARKOD-u (administrativna baza podataka koja evidentira stvarno korištenje poljoprivrednog zemljišta) do 1. sječnja 2011., što je preduvjet za buduće dobivanje poljoprivrednih poticanja iz EU.

Prema informacijama Ministarstva, obvezu izrade programa raspolaganja još nije ispunilo 106 jedinica lokalne samouprave. Razlozi za to su mnogostruki, no najčešće je riječ o neusklađenosti stanja na terenu s onima u zemljišnim i katastarskim knjigama, te nedostatnim ljudskim kapacitetima lokalnih jedinica.

Sudionici su obavješteni da je rok za izradu programa 6 mjeseci nakon kojeg će, u slučaju neispunjavanja te obveze, programe izraditi Agencija za poljoprivredno zemljište. Naknadu za taj posao snositi će jedinica lokalne samouprave za čije je zemljište izrađen program, a koja sama to nije obavila.

Zaključak sastanka je da do 15. ožujka ove godine sve jedinice kojima dosad nije odobren program raspolaganja dostave Ministarstvu očitovanje o trenutnom statusu postupka izrade istog.

Kontakt osobe u Ministarstvu su: Renata Lozo, tel.: 01/610-9569 e-mail: renata.lozo@mps.hr i Renata Rukavina Kovačević,  01/610-9696., renata.rukavina@mps.hr

U prilogu članka nalazi se podsjetnik za jedinice lokalne samouprave, koji sažima bitne korake i propise potrebne u procesu izrade Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH i provođenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.