Zbog opće recesije, u Institutu smanjili sjemensku proizvodnju

0
629

– Tu valja naglasiti da na Institutu, gdje inače vlada izrazita socijalna osjetljivost i koji zapošljava i 155 stalnih djelatnika, nema otpuštanja na temelju tehnoloških viškova, ni smanjivanja plaća, ali ni, kako je već navedeno, nepotrebnog zapošljavanja. Uz navedene mjere štednje mi smo nedavno pokrenuli i neke druge mjere koje za cilj imaju povećanje prihoda i zauzimanje što bolje pozicije na tržištu kao što je agresivniji nastup na tržištu nego što je to bio slučaj do sada. Također, povećali smo i broj distributera naših OS-sorti i hibrida na području cijele Republike Hrvatske, kaže dr. sc. Zvonimir Zdunić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek.

Zdunić napominje kako očekuju da bi ova godina za Institut ipak mogla biti, što se tiče poslovanja, bolja nego su to bili mišljenja prije pola godine. Kad je riječ o poslovanju Instituta, valja istaknuti da je tu riječ o jedinom hrvatskom znanstvenom institutu, a ima ih više od 20, koji je u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske, ali koji se najvećim dijelom (85 posto) sam financira.
– Unatoč krizi, mi i nadalje sami zarađujemo za svoje plaće (samo znanstveno osoblje prima plaću iz državnog proračuna), a vjerujem da će tako i ostati. Naime, na naše poslovanje veliki pozitivan utjecaj ima naša znanstveno-proizvodno-izvozna orijentacija koja daje dodatnu financijsku stabilnost poslovanju, posebice jer je tu riječ o redovitoj naplati naše “pameti” prekoi licenci, ali i kroz samo sjeme. Tako da kad je riječ o našem poslovanju s inozemstvom, mi u tom dijelu još nismo osjetili efekte krize, što nije slučaj s domaćim tržištem gdje je zbog nelikvidnosti nešto teža naplata – kaže Zdunić.

izvor: GlasSlavonije

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.