Počela žetva pšenice

1
1036

Ali kako sad stvari stoje, posljedice i razmjeri elementarnih nepogoda koje su proljetos pogodile istok Hrvatske već su vidljive. Padaju prvi otkosi, ali pada i optimizam seljaka. Kombajni s natopljenih polja žanju samo gubitke. Crne prognoze su se obistinile. Žetva je podbacila.

‘Pšenica, nažalost više liči hrani za ptice, Kvaliteta je loša, a zrno šturo i sitno’, rekao je Mario Milušić, poljoprivrednik. Sitno zrno, sitna zarada. Kiša je ubrala već trećinu uroda. Pod rukom se osjeti kako je lagana, kiše su je oprale, a njoj pred žetvu treba sunca, a ne kiše.

Kiše je bilo za izvoz. Uz to, seljaci su zasijali čak četvrtinu manje površina, nego prethodnih godina. Neće biti ni jedna tona za izvoz! Imat ćemo je na knap i za svoje tržište i to je upitno’, rekao je Marija Brlošić, predsjednik Udruge Brazda. Ni silosi se ne pune kao prije. Poljoprivrednik Petar Bešlić će ljetinu pohraniti, a komu je prodati nema pojma.

‘To znači gotovo, propast, ništa! Vidjet ćemo hoće li sada uvesti po 75 lipa iz Kanade i Argentine’, rekao je Bešlić. Domaći kupci o cijeni se još ne izjašnjavaju. Udruge seljacima savjetuju, pamet u glavu. ‘Savjetovao bih seljacima da ne prodaju, skladište će morati platiti država, i neka čekaju bolju cijenu, za mjesec dva će joj cijena skočiti još gore’, rekao je Brlošić.

Cijena već sada na burzama vrtoglavo raste. Proizvodnja je podbacila u većini europskih zemalja. Bit će ovo neizvjesno ljeto seljacima, ali i potrošačima.

Izvor: Dnevnik.hr

1 KOMENTAR

  1. zasto da neuvezu kad ovde nema kvaltetne psenice????

    iz kine se uvoze i cackalice za zubi a samo se dize prasina oko uvoza psenice,hocemo kvaltetno brasno od lose psenice pa to nema nigdje……..

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.