Cijena goriva će znatno utjecati na cijene hrane

0
635


Više cijene naftnih derivata za sobom bi mogle povući i rast cijena niza drugih proizvoda i usluga, budući da taj energent koriste gotovo svi. Uzme li se u obzir da na svjetskom tržištu divljaju i cijene hrane, jasno je da će rast opće razine cijena kako u Hrvatskoj, tako i u ostatku Europe i svijeta, ove godine biti veći nego lani. Na to su, uostalom, jučer upozorilii guverneri središnjih banaka velikih zemalja, koji su se sastali u švicarskom Baselu.

Prema Šantićevim prognozama, cijene na malo u Hrvatskoj bi u 2011. mogle rasti po prosječnoj stopi od dva do 2,5 posto. To je dvostruko više nego u prošloj godini, kada se stopa inflacije u nas kretala oko brojke od 1,2 posto.

„Najveći rast cijena u 2011. vjerojatno će imati hrana“, upozorava Šantić.

Ipak, pravi inflacijski šok Hrvati bi mogli osjetiti tek nakon izbora, odnosno u sljedećoj godini. U prilog tome govori i odluka da se zasad odgodi poskupljenje struje i plina. To će, doduše, ublažiti inflacijske pritiske u 2011., ali ni cijene struje, ni plina neće se vječno moći držati na postojećoj razini, koja je u Hrvatskoj niža od one u ostatku Europe, iz koje uvozimo dobar dio tih energenata. Rezultat toga bit će i znatno drastičnija poksupljenja svih roba i usluga u sljedećoj godini.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.