Moderna čuda

0
873

ŠEĆER:

Šećer je čudnovata tvar koja poboljšava kvalitetu hrane i pića u cijelom svijetu. Njegovi nusprodukti su smeđi šećer, melasa, slad i rum. Šećer se koristi i za zaslađivanje i za čuvanje namirnica. Također, šećer je sastavni dio i ključna namirnica kave, čaja i voćnih sokova. Vidjet ćemo plantažu na havajskom Mauiu i upoznati suvremeni proces proizvodnje šećera od šećerne trske. To je složeni proces ubiranja, ekstrakcije i pročišćavanja, koji nam pokazuje kako se iz tone požnjevene trstike može dobiti sto kilograma čistog šećera.

DUHAN:

Duhan je jedan od najkontradiktornijih proizvoda. Izvor je profita, popularan je i otrovan. Duhan je bio instrument pomoću kojeg su izgrađeni financijski imperiji, bio je korišten u religijskim ritualima, kao obavezna namirnica vojnicima u ratu i izvor zadovoljstva bezbrojnim pušačima diljem svijeta. No, također, odveo je milijune ljudi u preuranjenu smrt. Duhan je jedan od glavnih uzroka srčanih bolesti, moždanog i srčanog udara, kroničnih plućnih bolesti i raznih oblika raka. U razgovoru s liječnicima upoznat ćemo taj glavni javni zdravstveni problem i načine kako se uspješno boriti s njim.

KUKURUZ:

Zašto je kukuruz jedna od najvećih poljoprivrednih kultura u svijetu? Kukuruz se koristi kao hranjiva masa sve od antičkih vremena do danas. Kukuruz je ne samo povrće i zrna žitarica, nego se koristi u širokoj primjeni, pogledajte u kojoj.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.