Udruženi vinari jačaju brendiranje i izvoz

0
720

Petar Čobanković, potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, istaknuo je da se kvaliteta hrvatskih vina u posljednje vrijeme rapidno popravila, a to je zasluga ne samo vinara već i vinogradara te ostale prateće infrastrukture. Podsjetio je kako je 2004. godine počelo sustavno poticanje podizanja novih vinograda, tako da sada raspolažemo s tridesetak tisuća hektara vinograda, što je zadovoljavajuće. Zbog toga je povećana proizvodnja vina, ali je recesija utjecala na smanjenje potrošnje.

„Na ovaj način vinari preuzimaju inicijativu za sređivanje odnosa u ovoj branši, pri čemu ne smije biti podjele na velike i male. Velike tvrtke ne moraju automatski uspješnije poslovati od manjih gospodarskih subjekata“, naglasio je Čobanković. Dodao je da turizam pruža iznimno povoljnu priliku da se stranim gostima ponude naša kvalitetna odnosno vrhunska vina. Ujedno je nužan naš snažniji prodor na inozemna tržišta, pri čemu posebnu pozornost valja pridati plasiranju naših autohtonih vinskih sorata.

Nadan Vidošević, predsjednik HGK ustvrdio je kako je vino za naše gospodarstvo važan proizvod. „Pritom posebnu pozornost valja pridati afirmaciji vrhunskih vina, jer mi ne možemo ponuditi velike količine vina poput, primjerice, Italije ili Francuske. Za rad Udruženja postoji veliki interes koji će HGK što učinkovitije kanalizirati i artikulirati.“, rekao je Vidošević. Novi predsjednik Udruženja vinarstva Đuro Horvat ustvrdio je kako je ovo veliki dan za hrvatske vinare i vinogradare, jer je stvoren konsenzus malih, srednjih i velikih tvrtki. ”Nužno je brendiranje ne samo na nacionalnoj razini nego i regionalnoj, uključujući još uža vinogradarska područja. Težište ćemo staviti na izvoz vrhunskih vina koja prate i odgovarajuće cijene“, najavio je Horvat.

Godine 2009. u Hrvatskoj je proizvedeno 206.437 tona grožđa te 1,424 milijuna hektolitara vina. Od siječnja do rujna 2010. najviše je vina izvezeno u Bosnu i Hercegovinu, a slijede Njemačka, Crna Gora, SAD, Austrija, Srbija, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske i Slovenija. U istom razdoblju najviše je vina uvezeno iz Makedonije, zatim iz Bosne i Hercegovine, Francuske, Kosova, Slovenije, Italije, Španjolske i Njemačke.

IZVOR: WWW.PRIVREDNI.HR

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.