Berba i svinjokolja naša su tradicija, a ne rad na crno

0
1047

Ovu bizarnu odredbu Vlada je ugradila u Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti kojim se želi sankcionirata tzv. siva ekonomija, odnosno rad na crno. On bi se u Saboru mogao naći na sljedećoj sjednici.

PODSMIJEH I JEDINSTVENA OSUDA NOVOG PLANA VLADE KOJIM SE ŽELI SUZBITI RAD NA CRNO U HRVATSKOJ

– Ako nešto kao mjeru treba pozdraviti onda je to svakako borba protiv sive ekonomije. Svjetska banka je utvrdila kako rad na crno u Hrvatskoj čini gotovo 35 posto BDP-a. Država od nenaplaćenog PDV-a, poreza, doprinosa i slično gubi 28 milijardi kuna, ističe saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin: “Ali proglašavati radom na crno prijateljsku pomoć i to još ograničiti na 500 metara, glupost je i nebuloza.

Pa prijatelj je prijatelj i ako je udaljen 500 kilometara.” Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar kaže kako sivu ekonomiju danas u Hrvatskoj čini 180 tisuća neprijavljenih radnika. Siva ekonomija je, kaže Lesar, i šverc preko mekih granica pred kojim država zatvara oči. “Sve se to godinama tolerira i sada se netko pametan dosjetio trenirati strogoću na berbi grožda. Neka oni idu lijepo k vragu”, poručuje Lesar.
SDP-ovog zastupnika Slavka Linića ne iznenađuju ovakvi apsurdi: “To je HDZ-ov odgovor na činjenicu da trenutačno država ima 33 milijarde nenaplaćenih poreza. HDZ-ovoj vladi je problem i regularna ekonomija koja ne izvršava svoje obveze, a kako onda misli riješiti sivu ekonomiju koja kod nas cvjeta godinama. Berba grožda s prijateljima ili svinjokolja, tradicionalni suobičaji, a ne siva ekonomija.” I HDSSB-ov zastupnik Boro Grubišić je mišljenja da Vlada više jednostavno ne zna što radi. “Za sve nas bit će bolje da što prije odu, jer sve ovo više nema nikakvog smisla. Ni od ovog zakona neće biti ništa, kao što nije bilo ni od prodaje Hrvatskih voda. Sjetite se da su i onda pompozno najavili prodaju Amerikancima, ali su se predomislili čim se javnost pobunila”, tvrdi Grubišić. Zastupnici vladajuće koalicije jučer nisu željeli komentirati mjere koje je Vlada donijela u četvrtak.
Vinogradaru Željku Horvatu iz Mandićevca, od Vladine najave borbe protiv sive ekonomije zacrnjelo se pred očima. Potpunom glupošću nazvao je, kako kaže, ideju da mu u pomoć u berbi grožđa, smiju doći samo prijatelji koji žive na udaljenosti do 500 metara. “Čini mi se da oni u Vladi nemaju pametnijeg posla pa izmišljaju gluposti. Imam prijatelje u Šaptinovcima, Stipanovcima, Slavonskom Brodu, koji mi redovito dolaze u berbu, a sada to više neće smjeti. Ma kome ja uzimam posao? Mi se vinogradari organiziramo u berbi na način da nas deset prvo pobere kod jednoga, drugoga, trećega… Sada ćemo morati paziti da to budu oni na udaljenosti od 500, a ne na 501. metru? Što je Vlada predvidjela, pitam ih, u sljedećem primjeru: moj bratić stanuje u Đakovu, vinograd mu je u Mandićevcu, pa se pitam koji mu susjed smije, a koji ne smije pomoći, onaj koji živi pokraj njega, ili onaj koji uz njega ima vinograd”, pita Horvat.
Antun Laslo, čelnik zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje mišljenja je kako Vlada treba stati na kraj, kako kaže, fušu, ali ne na ovakav način. “Vlada je s ovim prijedlogom izišla malo preishitreno. Nigdje u svijetu nema toga da susjed susjedu ne može pomoći”, kaže Laslo, te dodaje kako je pomaganje susjedima i prijateljima u tradiciji našeg naroda.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.