Na Novosadskom sajmu organizirano nastupaju 23 hrvatska proizvođača

0
593

OSIJEK – Za većinu od 23 hrvatske tvrtke koje će od 14. pa do 21. svibnja izlagati na Novosadskom sajamu bit će to prvi nastup na toj najvećoj poljoprivrednoj sajamskoj manifestaciji na prostorima bivše Jugoslavije. Prema najavama organizatora, ovogodišnje, 78. izdanje okupit će 1.300 izlagača iz 60-ak zemalja. Jedanaestu godinu zaredom, počev od 2001. godine, Hrvatska gospodarska komora, uz Ministarstvo poljoprivrede, organizator je zajedničkog sajamskog nastupa hrvatskih tvrtki, dok će neke tvrtke na tom sajmu nastupiti i samostalno.
– Riječ je nesumnjivo o vrhunskom gospodarskom događaju, na kojemu je mogućnost sklapanja poslova na vrlo visokoj razini – rekao je Zoran Kovačević, predsjednik HGK Županijske komore Osijek, koja ugovara i koordinira aktivnosti nastupa hrvatskih tvrtki. HGK kao institucija pokrit će gotovo 60 posto troškova izlagača, u konačnici taj će iznos ove godine biti između 400 i 500 tisuća kuna.
Koliko je Hrvatskoj tržište Srbije važno, pokazuju podaci prema kojima do prije koju godinu Srbija nije bila ni među prvih deset zemalja s kojima je Hrvatska ostvarila vanjskotrgovinsku razmjenu, a sada se pozicionirala na treće mjesto, iza Njemčake i BiH, pretekavši Italiju.
Među tvrtkama koje dolaze u Novi Sad najviše je istarsko- -kvarnerskih tvrtki koje se bave preradom ribe, proizvodnjom grožđa i vina te maslinovog ulja. Tu je i zagrebački BC Institut, Kutjevo d.d. i čepinska Tvornica ulja. Valja izdvojiti i tri osječko-baranjske tvrtke – osječki Credo predstavit će svoju proizvodnju ambalaže, Endress iz Valpova razvoj električnih agregata, a ivanovački Zara bazeni uređaje za solnu elektrolizu. Cijena jednodnevne pojedinačne ulaznice je 500 dinara, odnosno 40 kuna.

Izvor: Glas Slavonije

Autor: D.Kuštro

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.