Novi Sad: Otvoren 78. međunarodni poljoprivredni sajam

0
630

“Uvjeren sam da je poljoprivreda naša budućnost i zato su nam neophodna veća ulaganja u proizvodnju. Zadatak Vlade Srbije i svih poljoprivrednih poslanika je da utiču i na promjenu strukture poljoprivredne proizvodnje, koja je danas dominantno vezana za proizvodnju žitarica”, rekao je Tadić.
Dodao je da je prioritet povećanje proizvodnje u stočarstvu koje se mora podići za oko 60 %, što bi osiguralo veću dodanu vrijednost i veći intenzitet zapošljavanja stanovništva u poljoprivredi.
“Prioritet mora biti i otvaranje novih tržišta i plasman proizvoda u novim zemljama, jer je Srbija tradicionalni izvoznik poljoprivrednih proizvoda”, rekao je Tadić i čestitao proizvođačima na enormnom porastu izvoza od početka godine.
Prema Tadićevim riječima, od poljoprivrednika itekako ovisi i kvaliteta proizvodnje, promjena novih tehnologija i znanja.
“Želimo im se zahvaliti što su teret krize u svim sektorima podnosili, a sada je došlo konačno vrijeme da im država pomogne završiti svoj dio posla”, rekao je predsjednik Srbije.
Tadić je podsjetio da je rast cijena hrane u svijetu i dalje izražen, što je šansa za domaću poljoprivredu, ali i obaveza Vlade Srbije da dobro ciljanim mjerama potakne proizvodnju, osigura hranu za sve i cijene koje će biti dostupne i najsiromašnijim slojevima stanovništva.
Ministar poljoprivrede Portugala Antonio Serano, zemlje partnera ovogodišnjeg sajma, rekao je da je želja te zemlje osnažiti veze sa Srbijom, posebno u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.
“Vlada Portugala vjeruje u proces pridruživanja Europskoj uniji. Srbija može računati na značajnu podršku Portugala u prenošenju znanja i iskustava u procesu eurointegracija”, rekao je Serano.
Generalni direktor Novosadskog sajma Goran Vasić pozdravio je sve goste 78. međunarodnog poljoprivrednog sajma i posebno se zahvalio ministarskim delegacijama koje su danas gosti Novosadskog sajma.
“Svim sudionicima želim mnogo uspjeha na ovogodišnjem sajmu, da sklope mnogo poslovnih kontakata i da nam se dogodine vrate u većem broju”, rekao je Vasić.
Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji će trajati do subote, 21. svibnja, sudjeluje oko 1.500 izlagača iz 60 zemalja.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.