Argentina: Rast cijena hrane treba kočiti većom proizvodnjom a ne regulativom

0
1171

Francuska je od skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju (G20) zatražila podršku reforama čiji je cilj stabilizacija tržišta kroz ublažavanje naglih kolebanja cijena na robnim tržištima.

Argentina je jedan od najvećih izvoznika soje, kukuruza i pšenice u svijetu. Kao i susjedni Brazil, u Buenos Airesu smatraju da je veća proizvodnja rješenje za problem poskupljenja hrane koje je izazvalo višemjesečne prosvjede diljem sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

“Na izazov osiguranja svjetske opskrbe hranom najbolje ćemo odgovoriti povećanjem proizvodnje, unapređenjem tehnologije, te oštrijom konkurencijom većeg broja proizvođača”, ustvrdio je argentinski ministar za poljoprivredu Julian Dominguez na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s francuskim kolegom Brunom Le Maireom.

Velike je svjetske proizvođače hrane ranije brinulo da bi francuski prijedlog mogao uključivati kontrolu cijena, no Le Maire je u Buenos Airesu na radnom sastanku G20 o toj temi otklonio te bojazni, naglasivši da je cilj suzbijanje pretjerane kolebljivosti cijena, te da Francuskoj nije namjera ograničiti cijene.

“Ministrovo pojašnjenje i interpretacija izuzetno su važni za našu zemlju i proizvođače”, kazao je Dominguez.

Brazil je prošlog mjeseca nakon početnog protivljenja podupro francuski prijedlog o postroženoj regulativi tržišta roba ali brazilski dužnosnici slažu se da je povećanje poljoprivredne proizvodnje najbolji način da se zauzda rast cijena.

Francuska se nada da će konsenzus o njezinom planu biti postignut na sastanku ministara poljoprivrede članica G20, koji će u lipnju biti održan u Parizu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.