Granolio otkupljuje pšenicu po 1,35 kuna za kilogram

0
840

Pšenica se isplaćuje odmah po obračunu, navodi se u obavijesti Granolia. Tvrtka Granolio ima kapacitet skladištenja žitarica i uljarica od 95.550 tona, podaci su s internet stranica tvrtke.

Granolio je druga tvrtka koja je objavila otkupnu cijenu, prošli tjedan to su učinili Čakovečki mlinovi izašavši sa cijenom od 1,25 kn/kg.

Predsjednik Koordinacije udruga seljaka Slavonije i Baranje Dragutin Dukić kazao je kako je cijena Granolia neprihvatljiva te da oni ostaju pri zahtjevu za minimalnom cijenom od 1,6 kn/kg.

Ukoliko se ta cijena ne postigne do 25. srpnja, dan kasnije počinjemo s prosvjedima, najavio je Dukić.

Matija Brlošić iz udruge Brazda kaže kako je ponuda Granolia ispod očekivanja seljaka, a u skladu je s trenutnom cijenom na mađarskoj burzi. Smatra da bi na tu cijenu seljacima trebalo uračunati troškove transporta.

Brlošić misli da će seljaci odlučiti čekati ako cijena bude takva kakvu nudi Granolio, a i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Darko Grivičić ističe da je ponuđena cijena niska i kako on svoju pšenicu neće dati za tu cijenu.

Iz Hrvatske poljoprivredne komore danas su izvijestili da je na jučerašnjem sastanku s poslovnim bankama i Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) razmatran model kreditiranja otkupa pšenice.

Kako navode iz HPK, HBOR će se uključiti u kreditiranje otkupa pšenice sa 300 milijuna kuna i krajnjom kamatom za korisnike od tri posto bez devizne klauzule.

Krediti će, kako tumače iz Komore, biti plasirani preko poslovnih banaka na način da proizvođači otkupljivačima predaju pšenicu u silose te dobivenu skladišnicu predaju u svoje banke gdje će im biti isplaćeno otprilike kuna po kilogramu pšenice (točan omjer s obzirom na cijenu na tržištu formirat će se do kraja tjedna).

Upitani za jučerašnji sastanak iz HBOR-a su odgovorili kako je s njihove strane rečeno da HBOR-a ima mogućnost kreditiranja otkupa pšenice uz kamatu od 3 posto bez valutne klauzule kroz kreditni program Priprema poljoprivredne proizvodnje s čijom provedbom je HBOR započeo još u travnju ove godine. Kreditiranje se provodi putem poslovnih banaka.

“U tijeku su pregovori o izmjenama Zakona o uskladištenju i skladišnici za žitarice i industrijsko bilje i Pravilnika o načinu i uvjetima ovlašćivanja skladištara i izdavanja skladišnice za žitarice i industrijsko bilje kako bi skladišnica poslovnim bankama postala prihvatljiv instrument osiguranja povrata kredita”, navode iz HBOR-a.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede sa 131.000 hektara zasijenih pšenicom očekuje se urod od 751.800 tona te krušarice, uz prosječni prinos od oko 5,7 tona po hektaru.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.