Monsanto mora platiti 7.5 milijardi USD poljoprivrednicima

0
858

Sve je počelo sa grandioznom tužbom koju je podnijelo preko 5 milijuna poljoprivrednika protiv Monsanta u kojoj traže da im se nadoknadi financijski gubitak od nevjerojatnog poreza na sjemena koji je doveo do bankrota mnogih obitelji.

U travnju je brazilski sud odlučio da je Monsato odgovoran i da mora vratiti zelenaške iznose poljoprivrednicima, te naredio kompaniji da vrati sve iznose poreza od 2004 – minimalno 2 milijarde dolara. Nakon toga Monsanto je uložio prigovor na odluku i čeka se saslušanje pred Sudom pravde sa sjedištem u Rio Grande do Sul.

Nedavno je pak brazilski Vrhovni sud odlučio da se svaka odluka mjesnih sudova mora primijeniti na nacionalnoj razini. Rezultat? Monsanto je sada suočen s još većom tužbom zahvaljujući široj primjeni odluke na nacionalnoj razini. Sada ukupni iznos prelazi 7.5 milijardi dolara. “Iznos o koje se radi bi na kraju mogao biti 15 milijardi reala (7.5 mil. USD),” izjavio je Vrhovni Sud na svojem internet portalu.

Tužbe i kaznene prijave i dalje pogađaju Monsanto, te nagrizaju financijsku osnovu poljoprivrednog giganta. Monsanto je bio proglašen krivim za kemijsko zagađivanje u Francuskoj nakon što je njihov proizvod doveo do neuroloških problema i kompanija je isplatila 93 milijuna žrtvama toksičnog dioksina. Monsanto je i dalje zasipan tužbama, mnoge od njih podižu pogođeni poljoprivrednici i pojedinci, i u javnosti se širi istina o tome što ova kompanija u stvarnosti radi.

To je ista kompanija za koju je dokazano da je izrabljivala radnike i dovodila ih u položaj sličan ropstvu. Radnici su bili prisiljeni da rade 14 sati na dan pa i više na poljoprivrednim imanjima i bilo im je zabranjeno napustiti radno mjesto. Monsantovi zločini pomalo izlaze na vidjelo i javnost zahtijeva akciju.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.