Kukuruz iz Srbije je kancerogen!

0
789

Ravnatelj udruge “Žita Srbije” Vukosav Saković ustvrdio je, kako prenosi agencija Beta, kako će negativne posljedice zaraze kukuruza u najvećem postotku ovogodišnjeg roda osjetiti proizvođači, jer će zbog toga izvoz biti drastično smanjen.

Glavni ravnatelj poduzeća za nadzor kvalitete “SGS Srbija” Marinko Ukropina izjavio je u petak za novosadaski list “Magyar Szo” kako je je u laboratorijima te tvrtke utvrđeno da je najveći dio ovogodišnjeg roda kukuruza u Srbiji kontaminiran aflatoksinima, koji su, navodno, najkancerogeniji poznati spoj koji se može naći u hrani za ljude i životinje”.

Ukropina tvrdi da je kontaminaciju kukuruza izazvala suša i da se na temelju istraženih uzoraka može zaključiti kako je svega 32 posto ovogodišnjeg roda sigurno za ljudsku uporabu.

Prema neslužbenim informacijama, još početkom listopada znalo se da je kukuruz ovogodišnjeg roda u Srbiji zaražen aflatoksinom, jer je sustav za rano upozoravanje Europske unije RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) od talijanskih vlasti dobio dojavu o otkrivenom toksinu u pošiljci kukuruza koji je Srbija preko Hrvatske izvezla u Italiju.

Ravnatelj udruge “Žita Srbije” Vukosav Saković pak vjeruje da je propust u utvrđivanju aflatoksina učinjen ranije, jer poljoprivredne stručne službe i instituti koje prate primjenu hibrida koje su proizveli, nisu blagovremeno upozorile proizvođače.

“Tada se već moglo odlučiti da se zaraženi i zdravi kukuruz razdvoje nakon berbe, što nije učinjeno, pa je sav kukuruz skladišten zajedno”, objasnio je Saković.

Ustvrdio kako treba pojačati nadzor jer postoje načini prerade i uklanjanja otrova.

Aflatoksini su otrovni produkti plijesni Aspergillus flavus, kojih može biti u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u žitaricama, kukuruzu, krumpiru, voću, orašastom voću i hrani životinjskog podrijetla, posebno mlijeku ako su životinje hranjene zaraženom stočnom hranom.

Ta plijesan može zahvatiti sve procese od uzgoja i žetve, preko skladištenja do prerade, a njezina pojava uvjetovana je klimom, zemljopisnim položajem, agrotehničkim mjerama i načinom prerade sirovina. Stručnjaci upozoravaju da aflatoksini oštećuju jetru i druge organe, te mogu izazvati rak jetre.

izvor: T-Portal

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.