Dvije suradnice ministra Jakovine u sukobu interesa?!

0
777

Gantner Kuterovac je supruga Krešimira Kuterovca, izvršnog direktora Agrokora za sektor poljoprivrede, koji je u periodu između 2007. i 2009. godine istu dužnost koju ona obavlja sada kod Jakovine, obavljao u ministarstvu za mandata Petra Čobankovića. Potom Kuterovac prelazi u Agrokor, obnaša dužnost predsjednika uprave Vupika, da bi u lani u ožujku, dva mjeseca nakon što je njegova supruga, dotad docentica na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, postala pomoćnicom ministra Jakovine, i on bio vraćen u Zagreb, na mjesto Agrokorovog izvršnog direktora za poljoprivredu. Iako je po dolasku u Ministarstvo u siječnju prošle godine javnosti predstavljena kao Gantner Kuterovac, pomoćnica ministra je vrlo brzo nakon toga počela koristiti samo svoje djevojačko prezime, piše Novi list.

ad5a37eca32f71ef56fd8c61eca006c5

U seljačkim su udrugama uvjereni kako je Zakon o poljoprivrednom zemljištu pisan u Ministarstvu za velike ‘igrače’, prvenstveno Agrokor, što je Ivica Todorić nedavno demantirao, napominjući kako njega ni pedalj novog državnog zemljišta ne zanima. No predomisli li se, može se čuti od seljaka, lakše će državne oranice u zakup na 50 godina dobiti on, negoli mala poljoprivredna gospodarstva.

 

Nadalje, u Ministarstvu poljoprivrede se na čelu Službe za planiranje i nadzor provedbe službenih kontrola nalazi Tatjana Karačić, čiji je suprug, Veseljko Karačić, direktor u Tvornici stočne hrane u Koprivnici. Gospođa Karačić je, kako to potvrđuju i u odgovoru Ministarstva našem listu, ‘kao voditeljica Službe za planiranje i nadzor provedbe službenih kontrola neposredno nadređena 12-torici viših državnih veterinarskih inspektora nadležnih za različita područja veterinarstva«’ Jedan od tih inspektora je i Darko Vidaković, viši državni veterinarski inspektor za hranu za životinje. To znači da je načelnica Karačić izravno nadležna i glavnom državnom inspektoru za hranu za životinje, koja se proizvodi u poduzeću koje vodi njezin suprug.

Sukoba interesa, što se tiče Ministarstva, nema. Navode Zakon o državnim službenicima, koji, između ostalog, kaže da je ‘na dan stupanja na dužnost državni službenik dužan pisanim putem obavijestiti nadređenoga državnog službenika da li njegov bračni ili izvanbračni drug, dijete ili roditelj, obavlja najviše dužnosti u političkoj stranci, strukovnom udruženju, trgovačkom društvu ili drugoj pravnoj osobi koja je u poslovnom odnosu sa tijelom u kojem državni službenik preuzima dužnost ili ono nad njima obavlja nadzor. Je li to učinjeno u slučaju bračnog para Karačić i Kuterovac, nije poznato, kao ni to jesu li, kako to navodi Zakon o državnim službenicima,’podaci o mogućem sukobu interesa uneseni u osobni očevidnik službenika’.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.