Burza Agro, Osijek

0
1017

 121013BurzaGM4

Podsjetimo Novak je u nekoliko navrata preko medija zadnjih tjedana jamčio da će  članovi i osnivači poljoprivredne burze odnosno proizvođači pšenice za rod 2014. dobiti najmanje 1,30 kn/kg. Ove je godine otkupna cijena pšenice u Hrvatskoj bila 1,05kn/kg. Jučer su trebali biti imenovani članovi uprave i nadzornog odbora novog dioničkog društva Burze Agro ali je to zbog  nedovoljnog broja poljoprivrednika odgođeno. Većina nazočnih poljoprivrednika su  plaćanjem  kotizacije od 100 kuna (za troškove kartice i evidencije) ušli u projekt  Burze Agro Osijek koja je zamišljena da bude dioničko društvo s kapitalom od 200.000 kuna a u kojem bi poljoprivrednici imali 25 plus jednu dionicu. Svaka dionica kako je rekao Novak vrijedit će jednu tonu pšenice a svi koji budu zainteresirani moći će se učlaniti u roku od 90 dana čak i SMS-om. Ono što je jučer izazvalo određene sumnje jest to što nije nitko od isticanih partnera u projektu kao što je Sberbanka, Croatia banka i druge banke nisu poslali svoje predstavnike na ovaj skup ali i to jer za plaćenu kotizaciju nisu dobili nikakvu potvrdu. Pri  tome su popunili pripremljene letke gdje su dali svoje podatke (OIB, naziv poslovne banke , predviđene količine pšenice  koju planiraju proizvesti i drugo).Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka i sam se učlanio iz razloga kako je rekao „Nama treba burza poljoprivrednih proizvoda da bude zdrava i jaka konkurencija domaćim otkupljivačima“.
Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore izjavio je da se tržište napokon treba urediti. – Ako cijena pšenice bude prihvatljiva zašto ne, i sam ću se priključiti burzi, rekao je Brlošić. Antun Laslo predsjednik Zajednice seljaka Slavonije i Baranje se nije učlanio jer kaže da će čekati da vidi kako će stvari odvijati. Zvonko Pipić, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača Virovitičko-podravske županije jedini nam je od nazočnih seljačkih vođa izjavio kako čvrsto vjeruje u ovaj projekt.
Novak je najavio i da će Burza Agro Osijek kada od Nove godine profunkcionira u pravom smislu riječi imati zaposlenih 20-ak menadžera. Inače poljoprivredna burza će imati sjedište na dvije lokacije u Osijeku, u  Vukovarskoj ulici na broju 216 i Ulici Hrvatske Republike 11  gdje će biti osnovan centar za mlade koji će se obučavati za brokere.

Glas Slavonije

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.