Ratarstvo: Povoljni vremenski uvjeti za prihranu pšenice

0
1879

Kako meteorolozi najavljuju do kraja tjedna hladne noći, te dane sa temperaturom oko 0°C, vrijeme pogoduje prihrani pšenice. Snježni pokrivač prekrio je polja i svojom niskom vodljivošću efikasno štiti usjeve od niskih zimskih temperatura koje su ispod snijega 3 do 8°C više nego temperature vanjske atmosfere.

Potrebno je naglasiti da meteorolozi najavljuju zatopljenje, te i moguću kišu krajem tjedna. Uvjeti su više nego dobri, iz razloga što će se mineralno gnojivo otopiti sa snijegom, te će ga kiša unijeti u tlo.
Na taj način nema opasnosti da će gnojivo ostati na površini i ishlapiti. Zimska prehrana, pogotovo početkom veljače, kada je pšenica prekrivena snijegom, te je u stadiju mirovanja, više je nego dobra za pšenicu. Zatopljenjem u veljači dolazi do kretanja vegetacije pšenice, i zbog toga je u to vrijeme iznimno važno obaviti prihranu ozimina.
Osim pšenice potrebno je izvršiti prehranu i na ostalim ozimim usjevima: ozime zobi, raži, ječma i uljane repice dušičnim i kompleksnim mineralnim gnojivima s povećanim sadržajem dušika.
Dušičnim gnojivom, KAN-om (27 % N), sa 100-200 kg/ha, ovisno o stanju usjeva, pospješuje se nastavak rasta uljane repice i nastavak busanja ozimih žitarica. Ako je u jesen bila smanjena osnovna ili startna gnojidba prvu prihranu treba obaviti s NPK 20:10:10 ili NPK 15:15:15. Prihranu najprije valja obaviti na parcelama koje su u depresijama da bi se prihrana obavila dok je tlo još smrznuto jer je nakon odmrzavanja u takve parcele gotovo nemoguće ući mehanizacijom.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.