7. AGRO ARCA Biograd

0
789

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Bez implementacija inovacija u proizvodnji hrane, bez uvođenja novih znanstvenih postignuća u agraru, inoviranim autohtonim prehrambenim proizvodima, Hrvatska ne može biti konkurentna na globalnom tržištu. U Hrvatskoj postoji veliki potencijal znanja i sposobnosti. Taj potencijal se naprosto mora promovirati te približiti hrvatskoj i međunarodnoj poslovnoj i široj javnosti“, rekao je Vojislav Raušević, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske.

 

Od inovativnih modela uzgoja do najnovijih traktora

Agro Arca i ove će godine okupiti različite profile inovatora i proizvođača iz poljoprivrede i prehrambene industrije, od udruženja inovatora iz Hrvatske i inozemstva s inovativnim i praktičnim poljoprivrednim rješenjima te novim sustavima uzgoja, poput onog Vlade Moulisa koji je unaprijedio uzgoj lješnjaka, preko malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva do vodećih inovativnih tvrtki poput Tehnixa, PIP-a, Kokot Agroa, Letine inox i Hitnnera koji će se predstaviti s najnovijom poljoprivrednom mehanizacijomOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zanimljiva stručna predavanja i dodjela halal certifikata

Pored prodajno-izložbenog dijela sajma, za izlagače i posjetitelje su predviđena stručna predavanja i radionice na kojima će se govoriti o zaštiti intelektualnog vlasništva, zadrugarstvu u maslinarstvu i uljarstvu, te značaju svjetske halal industrije i izvoznom potencijalu domaćih proizvođača, a trima izlagačima koji zadovolje uvjete, bit će dodijeljen i Certifikat halal kvalitete u suradnji s Centrom za certificiranje halal kvalitete kao poticaj i pomoć za izvoz na bliskoistočno tržište.

Na sajmu i tehnički pregled prskalica i atomizera

S obzirom da su prema novoj zakonskoj regulativi poljoprivrednici koji koriste uređaje za zaštitu bilja dužni imati potvrdu o tehničkoj ispravnosti prskalica i atomizera, Ispitna stanica strojeva za zaštitu bilja Zavoda za mehanizaciju Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku u sklopu ovogodišnje 7. Agro Arce obavljat će testiranja tehničkih sustava u zaštiti bilja u vremenu od 9 do 15 sati na igralištu Osnovne škole Biograd na Moru.

Predstavljaju se i poljoprivredni proizvodi učenika

Ovogodišnja Agro Arca naglasak stavlja na ulogu mladih u razvoju inovacija osobito u području poljoprivrede i prehrambene industrije. Na sajmu će se tako predstaviti Srednja škola kneza Branimira iz Benkovca s proizvodima od maslina,Učenička zadruga Đardin iz Osnovne škole Sv. Filip i Jakov s proizvodima od buhača, učeniciOsnovne škole Ivan Duknović iz Marina s maslinovim uljem, likerima, suhim smokvama te ljekovitim biljem, učenici Osnovne škole Milke Trnine iz Križa s Učeničkom zadrugom Jabuka i proizvodima od jabuka te učenici Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića iz Zadra, učenici Srednje škole Biograd, učenici Srednje škole Ilok i drugi.Prvog dana sajma bit će održano i nekoliko predavanja za djecu i mlade s ciljem poticanja kreativnosti i inovativnosti, upoznavanja s osnovama inovativnog rada i zaštite inovacija te osnovama razvoja poduzetničkih ideja.

Iran – zemlja partner

Pokrovitelji ovogodišnje Agro Arce su Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Zadarska županija i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar suorganizatori su događanja, dok je Karlovačka županija županija partner. Gradovi Benkovac i Slatina su gradovi partneri, a Centar za certificiranje halal kvalitete i Savjetodavna služba suradničke institucije. Ovogodišnja zemlja partner je Islamska Republika Iran.

Najboljima nagrade

Ulaz na ovogodišnji sajam besplatan je za sve posjetitelje. Sajam će biti otvoren svakog dana od 10 do 18 sati, a posljednjeg dana sajma 11. svibnja u večernjim satima bit će dodijeljene nagrade najboljim ovogodišnjim inovacijama i inovatorima.

 

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.