Ptičja gripa u Cerni, stradali Labudovi

0
969

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je u četvrtak da ptičja gripa u Vukovarsko-srijemskoj županiji, od koje je uginulo desetak labudova, nije opasna omza ljude.Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić
istaknuo je u četvrtak da ptičja gripa u  Vukovarsko-srijemskoj županiji, od koje je uginulo desetak labudova, nije opasna za ljude.

labud

U priopćenju ministarstva navodi se kako od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a  u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad. Infekcija u ptica i peradi se širi preko iscjetka dišnog trakta, izmetom, lešinama uginulih ptica. Izmet oboljele ptice sadrži visoku koncentraciju virusa pa se njime može kontaminirati voda, oprema, krma, stelja, prijevozna sredstva, odnosno sve  što dođe u kontakt s takvim izmetom, tako da je mogućnost horizontalnog prijenosa velika.

– Sukladno važećem zakonodavstvu, obveza posjednika životinja (svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja) je prijava sumnje na bolest veterinaru. Pozivaju se posjednici peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprečavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi – navode iz ministarstva.

Uz to upućuju i kako su znakovi karakteristični za bolest iznenadna uginuća peradibez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, značajan pad nesivosti i valivosti, loša  kvaliteta ljuske jajeta, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, edem glave i vrata, cijanoza kreste i podbradnjaka, sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem  nepokrivenim područjima nogu kao i živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje).

Večernji list

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.