Novi trend poljoprivrednih proizvođača

0
528

Prema podacima Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na početku 2017. u Hrvatskoj je bilo registrirano 165.139 OPG-ova što je za 20.561 manje nego što ih je bilo u početkom 2013. godine kada ih je bilo registrirano ukupno 185.700.

Razlozi smanjenja broja OPG-ova su među ostalim i poduzete aktivnosti u cilju ažuriranja podataka u Upisniku poljoprivrednika. npr. ispis umrlih osoba, ispis poljoprivrednika koji ne zadovoljavaju propisane uvjete (poljoprivrednici koji ne posjeduju poljoprivredne resurse) i ispis onih koji nisu izvršili upis zemljišta u ARKOD”, ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Iako je tijekom 2015. i 2016. došlo do gašenje brojnih OPG-ova koji se nisu bavili poljoprivredom, nova EU pravila za izravne potpore, a posebice za povlačenje novca iz EU fondova utjecale su i na pojavu novog trenda – masovnog cijepanja OPG-a i formiranja novih unutar iste obitelji, kako bi se u okvirima zakonskih mogućnosti i pravila prijave za EU fondove izvuklo više novca, piše Poslovni dnevnik.

Zakon to ne zabranjuje, no činjenica je da se tako na neki način stvaraju “umjetni uvjeti” i privid poljoprivredne proizvodnje, a s ciljem uzimanja novca iz europskih fondova. Prema podacima koje je nedavno iznio predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić u Hrvatskoj je samo tijekom 2015. godine registrirano i u raspodjelu potpora uključeno 10.348 novih poljoprivrednih gospodarstava te je u sustav izravnih plaćanja uključeno i 124.568 novih hektara poljoprivrednog zemljišta. Nekolicina mladih poljoprivrednika s kojima smo razgovarali proteklih dana ističu kako je na selo u zadnje dvije godine došlo do tog novog negativnog trenda da se obiteljska poljoprivredna gospodarstva prebacuju na supruge, djecu, rođake mlađe od 40 godina, a sve ne bi li ostvarili pravo na potpore za mlade poljoprivrednike koje iznose i do 50.000 eura.

Ministarstvo poljoprivrede namjerava krenuti u izradu novog Zakona o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG), kako bi se točno definiralo što su to obiteljska poljoprivredna gospodarstva te kako bi se uredila pravila i definiralo tko su i što su aktivni poljoprivrednici koji se stvarno bave poljoprivredom i pridonose proizvodnji te temeljem toga imaju pravo na ostvarivanje potpora; bilo kroz izravna plaćanja (poticaji) ili kroz brojne mjere Programa ruralnog razvoja. Prema neslužbenoj potvrdi iz Ministarstva,  Zakon bi u Saboru mogao biti izglasan već do ljeta.

Podaci Agencije za plaćanje u poljoprivredi kažu kako su od ukupnog broja OPG-ova potpore tijekom 2016. godine isplaćene za njih 104 377., pri čemu gotovo jedna trećina njih (30.617) dobiva manje od 5000 kuna godišnje.

 

Izvor: www.poslovni.hr

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Upiši svoje ime ovdje