Ministarstvo poljoprivrede oduzelo licenciju Prvoj ekološkoj stanici iz Zagreba

0
556

Poljoprivredna inspekcija ustanovila je da je Prva ekološka stanica u Zagrebu imala nepravilnosti u izdavanju EKO certifikata te joj je iz toga razloga oduzeta licencija. U nadležnosti ove stanice je oko 750 ekoloških proizvođača, prerađivača i uvoznika. Nadzorom poljoprivredne inspekcije i administrativnom kontrolom utvrđeno je da je Prva ekološka stanica u posljednje dvije godine kao ekološko certificirala i nepoljoprivredno zemljište koje nije prihvatljivo ni za kakve potpore, a kamoli za “dodatak” na ekoproizvodnju od oko 2000 kn/ha.

Sada su u problemima svi koji su bili pod njezinom kontrolom jer moraju pronaći novu certifikacijsku kuću koju će dodatno platiti, a još teže će opravdati ugroženi ugled. Agencija za plaćanja u poljoprivredi u 2016. utvrdila je kršenje propisa u 99 od 156 kontrola. Od 52 gospodarstava pod nadzorom Prve ekološke stanice na 23 su utvrđene površine neprihvatljive za ekološko plaćanje, ukupno 1102,6 ha, od čega 489,54  nepoljoprivrednih površina obraslih grmljem, makijom, drvećem, stijenama na 17 gospodarstava, 610,64 ha privremeno nepoljoprivrednog zemljišta koje se nije održavalo ni ispašom ni košnjom na 11, a na osam njih i 2,21 ha ugara (parcela koje nisu pod poljoprivrednom proizvodnjom).

U 202 kontrole ove godine “palo” je njih 99. Od 43 slučaja u nadzoru Prve ekološke stanice, ovoga je puta utvrđeno 727,12 ha neprihvatljivih površina za ekološko plaćanje, od čega 30,06 ha nepoljoprivrednih površina na 22 gospodarstava, 696 ha privremeno nepoljoprivrednih na 13 gospodarstava, a na dva i 0,69 ha ugara.

U rješenju o oduzimanju ovlasti, tvrdi se kako Prva ekološka stanica prošle godine nije provela ni 5 % minimalnih obveznih uzorkovanja i analiza kod svojih klijenata, već samo 2,4 %.

U njihovoj je nadležnosti i tvrtka Bioplod Lika koja je lani punila novinske stupce zbog ekspresne dodjele 1545 ha državnog zemljišta na 50 godina potkraj mandata Tihomira Jakovine 2015. i činjenice da je tada u njoj radio i suprug bivše ravnateljice Agencije za plaćanja Blaženke Mičević, dok su preostala 24 gospodarstva na natječaju zajedno dobila 1128 ha. U 2016. godini Bioplod je uprihodio 5,6 mil.kuna potpora. No, u ministarstvu tvrde da će 1.13 milijuna morati vratiti i da će ostati bez svih daljih potpora.

 

Suprotno rješenjima i zapisnicima Ministarstava poljoprivrede, Marin Fucijaš tvrdi kako su im ovlasti za kontrolu “otete” te da s njima niko nije kontaktirao ili tražio pismeno očitovanje o radu.

Iz prve ekološke stanice u šoku

Kod svih 750 subjekata koje smo nadzirali nijedan certifikat tijekom 2016. i 2017. nije povuklo nadležno tijelo s osnova našeg prekršaja zakonske regulative ekološke proizvodnje pa ni onaj poduzeća Bioplod Lika. U odbijanju prigovora Bioplod Lika kao neutemeljenog, Agencija za plaćanja, među ostalim, navodi i kako tvrtka nema dovoljno stoke za ispašu prijavljenih pašnjaka, a predstavnik gospodarstva ni nakon cjelodnevne potrage nije uspio naći 3,59 ha parcela na području Jošana.

Za ekopašnjak ste mogli dobiti čak 5.000 kn/ha, a za ekovoćnjake i 10.000 kn/ha.

Svi koji su lažno prijavili ekonasade neće dobiti potpore i morati će vratiti novac koji su dobili – tvrdi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić