Dolazak proljeća i lijepog vremena za poljoprivrednike znači samo jedno; početak sezone poljoprivrednih radova. U razgovoru s poljoprivrednicima doznali smo da ih toliko ne muče svi ti zemljoradnički poslovi koliko sve veći broj evidencija koje su nakon usklađivanja hrvatskih zakona s europskom pravnom normom, postale obvezne i za hrvatske poljoprivrednike. Poljoprivrednici se guše u šumi propisa, a upute su uglavnom vrlo šture, a često i nejasne. Oni koji obrađuju više zemlje strahuju da će ih vođenje evidencija ometati u poslu budući da to iziskuje jako puno utrošenog vremena, a posebno za one koji tome nisu vični.

Temeljem Zakon o sredstvima za zaštitu bilja propisan je i Pravilnik o uputama kojih se moraju pridržavati korisnici sredstava, a na internet stranici savjetodavna.hr postoje i obrasci za preuzimanje. Problem je što su ovi obrasci obični tekstualni dokumenti koji zahtijevaju ručni unos svih podataka što oduzima izuzetno puno vremena i poljoprivrednici se najviše žale upravo na to. Ako uzmemo u obzir susjedne zemlje, koje su već duže članice EU, uskoro će novi preduvjet za ostvarivanje poticaja biti evidencije koje će poljoprivrednici morati dostaviti Agenciji za plaćanje u poljoprivredi i to nekoliko godina unazad.

Tragajući za rješenjem uspjeli smo pronaći tablice koje su izradili mladi poljoprivrednici sa istoka naše Slavonije i za sada su jedino kvalitetno rješenje koje će vam omogućiti automatsko povlačenje svih podataka koji se ponavljaju, a ostatak vrlo jednostavno i brzo možete popuniti sami.

Više na: Evidencije za poljoprivrednike