Održana treća primopredaja zelenog niskog graha iz programa potpore Vukovarsko-srijemske županije i Zadruge “Češnjak”

0
1267

– Treću godinu zaredom u vrijeme kada se sije grah, kraj travnja i početak svibnja, dijelimo sjemenski materijal. Napredak se vidi, proizvodnja je znatno povećana u odnosu na prethodno razdoblje. Od sorti imamo sremca i slavonca. Sremac ima sitnije zrno i u nepovoljnim će godinama, na štetu kvalitete, zadržati kvantitetu, za razliku od slavonca, koji će odbacivati zrno po zrno u mahuni i ostat će mu jedno kao prirodna selekcija za tamnu reprodukciju, ali će zadržati kvalitetu. U pravilu prakticiramo grah kao pretkulturu češnjaku, i o tome se jako vodi računa, posebice kada je riječ o herbicidima, kako se poslije ne bi dogodilo da se ne može saditi češnjak. Tržište je riješeno, ide preko naše Zadruge Češnjak i zadovoljni smo. Sve informacije o češnjaku i grahu zainteresirani mogu dobiti isključivo preko nas, a financijski dio snosi Vukovarsko-srijemska županija – istaknula je Mara Čuljak, predsjednica Zadruge Češnjak.

Čuljak pojašnjava kako bi optimalno bilo da prije sjetve padne kiša, da se zemlja može dobro pripremiti i nakon toga tretirati herbicidima, ako je riječ o komercijalnom, a ne ekološkom uzgoju.

– Nakon sadnje bilo bi dobro da opet padne kiša, da unese zemljišni herbicid, 3 – 4 litre po četvornom metru. Idealno bi bilo da kišu dobije i do cvatnje, a nakon toga, kada se zametne, puno sunca – kaže Čuljak.

Očekivani je urod po hektaru 2 – 2,5 tona, a cijena na veliko je 11,5 kuna, što je, ustvrdila je Čuljak, dosta nisko. Grah se predaje trgovačkim centrima, a potrebe su velike.

Među okupljenim proizvođačima bio je i Antun Šerfezi iz Čakovaca. On je lani dobio grah od jednog uzgajivača koji je bio u istoj akciji, a sada on mora dati nekom drugom.

– Unatoč kišnoj godini, zadovoljan sam urodom. Ova je akcija dobra za proizvođače, a osim graha, bavim se i ratarstvom. Prošle sam godine posijao hektar i pol, a imao sam gotovo dvije tone graha. Za grah je malo teže naći kupce, nisam išao preko zadruge, nego sam prodavao sam. Otkupna cijena na veliko bila je 14 kuna plus PDV. Prodaja ide najbolje u proljeće, a kad dođe jesen, puno je teže naći kupce. Najteže je prebirati grah, a kultura nije zahtjevna, samo je teško naći radnike jer su većinom otišli iz Hrvatske – rekao je Šerfezi.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić istaknuo je kako je svaki dobar program dobrodošao, kao što su oni sa šparogama, češnjakom i sada s grahom, a do uspjeha se može doći, rekao je, zajedničkim djelovanjem.

 

Izvor: www.glas-slavonije.hr