Osječanin izumio stroj koji zamjenjuje plug

0
731
Foto: ROBERTA SORIĆ

U okolici Osijeka prezentiran je dubinski razrahljivač tla, priključni stroj za meliorativnu obradu. Stroj je osmišljen i konstruiran prema ideji dr. sc. Ivana Muse, a proizvelo ga je osječko poduzeće “Metalkonstruktor“ d.o.o. Treba napomenuti kako je ovaj stroj, kao tehničko rješenje, prezentiran na Inovi 39 u Osijeku gdje ga je stručni žiri ocijenio kao najbolju inovaciju te mu dodijelio Zlatnu plaketu i diplomu. Također, ova tehnička inovacija prijavljena je Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo prije dvije godine, a praktično testiranje stroja trajalo je dvije godine. Inovacija se, između ostalog, ogleda u činjenici da se tlo razrahljuje tako da segmentni trozubi noževi ulaze u tlo do 55 cm dubine i budući da na sebi nose horizontalne noževe – isjecaju cijeli profil plastice. Odrezanu plasticu horizontalni nož podiže prema gore tako da ju drobi i rahli, a na samom dnu odrezanog profila modeliraju se drenske cijevi s pomoću konusno postavljenih trokutastih agresora. Razrahljenu plasticu dodatno usitnjuje pasivno pogonjeni nazubljeni valjak.

Na prezentaciji je bilo riječi o osnovama obrade tla gdje se uobičajenim praksama tlo sabija dok ovaj stroj nema negativnih posljedica za tlo budući da rahli i prozračuje duboki profil tla, biljna masa ostaje na površini, macerira se i tako štiti tlo od štetnih utjecaja atmosferilija. Ovaj stroj ne okreće tlo i ne remeti rad mikroorganizama, nego baš naprotiv, ističe dr. sc. Musa i dodaje kako se prorahljivanjem stvaraju povoljniji uvijeti za mikrobiološku aktivnost. Prolaskom kroz tlo ovaj stroj, osim što ga prorahljuje, izvanredno dobro uništava divlji sirak, naravno, ako se operacija obavlja prije njegova osjemenjivanja. Dr. sc. Musa je također napomenuo kako se redovnom upotrebom razrahljivača popravlja struktura tla, a biljkama se osigurava proizvodni volumen tla, ovisno o tipu tla, od 400 do 600 l/m2.

Nakon praktične prezentacije rada stroja u baranjskom polju, prisutni su stručnjaci pozorno pregledali rezultate rada te su bili izuzetno zadovoljni učinkom. Naime, tlo je bilo odlično razrahljeno na dubini od pola metra koja se i smatra zonom dostatnom za uzgoj jednogodišnjih ratarskih kultura. Ferdo Bašić, akademik, smatra ovu inovaciju odličnom zamjenom za oranje, posebice jer se ovim strojem razbija višegodišnji neporopusni sloj, nastao upravo zbog upotrebe pluga. Također, ističe akademik Bašić, primjenom razrahljivača tlo ostaje prekriveno biljnim ostatcima što smanjuje isušivanje površinskog sloja tla, ali i gubitak humusa. Mali postotak humusa u hrvatskim tlima je alarmantan.

 

Izvor: www.glas-slavonije.hr