Proizvodnja oraha rekordno niska, a jagoda rekordno visoka

0
334
ZAGREB – Proizvodnja oraha u 2016. godini bila je najmanja, a jagoda jedna od većih u zadnjih 26 godina, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o proizvodnji povrća, voća i grožđa u 2016. godini.

Oraha je lani proizvedeno 279 tona, što je pad od 86,1 posto u odnosu na godinu ranije, ali i najmanja proizvodnja od 1990. godine.

Istodobno je jagoda proizvedeno 3.625 tona, što je rast od 33 posto prema godini ranije i jedna od rekordnih proizvodnja u posljednjih 26 godina.

Prozvodnja jabuka lani je smanjena za 56,2 posto, na 44.576 tona, šljiva za 29,2 posto, na 9.125 tona, krušaka 27,2 posto, na 3.867 tona, a bresaka i nektarina za 17,7 posto, na 4.913 tona.

Za 21 posto, na 645 tona porasla je proizvodnja marelica, višanja i trešanja za 16,7 posto na 9.227 tona, mandarina za 43,6 posto, na 51.592 tone i maslina za 9,9 posto, na 31.067 tona.

Kod povrća porasla je proizvodnja cvjetače i brokule za 78,2 posto, na 3.401 tonu, poriluka za 33,5 posto, na 1.272 tone, krastavaca za 6,6 posto, na 8.117 tona, lubenica za 18,4 posto, na 18.764 tone, dinja za 52,3 posto, na 2.925 tona, paprike za 16,1 posto, na 18.398 tona, mrkve za 18,9 posto, na 13.785 tona itd.

Istodobno je proizvodnja rajčica pala 24 posto, na 30.127 tona, luka i češnjaka 14,4 posto, na 28.185 tona, salate za 5,2 posto, na 5.041 tonu itd.

Ukupna proizvodnja grožđa u prošloj je godini iznosila 120.968 tona, što je pad od 21,6 posto prema godini ranije. Prirod po trsu iznosio je 1,3 kilograma.

Prošle godine voćari, povrćari i vinogradari pretrpjeli su goleme štete od mraza i hladnoće krajem travnja.