Tvrtke pokrale državu za više od 34 milijuna kuna

0
702

Riječ je o tvrtkama Cezareja i Amarilis koje su bile upletene u lanac izvlačenja novca. Kako su utvrdili Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija i PNUSKOK, sve je započelo 1. siječnja 2015. godine kada se skupina povezala s ciljem da nezakonito zaradi i neosnovano si umanjuje porezne obveze.

Ilegalni otkup poljoprivrednih proizvoda

U utorak je zbog toga uhićen direktor Amarilisa Željko Alerić. Njegova tvrtka, kao i Cezareja, bavi se otkupom poljoprivrednih proizvoda. Uhićeno je ukupno 14 osumnjičenih, a USKOK traži da im se blokira sva imovina. Jedna osoba je u bijegu. Dvojica osumnjičenih uz hrvatsko imaju i državljanstvo Srbije.

No, prema kaznenoj prijavi, tu robu su tvrtke nabavljale na crno, te ju kasnije preprodavale uz uredno iskazivanje poreza na dodanu vrijednost. Računi su podmirivani, a PDV je izvlačen preko drugih poduzeća koja su bila uključena u ovaj ilegalni biznis.

Izvlačili novac iz tvrtki i proračuna

Iz tvrtki je izvučeno nešto više od 165 milijuna kuna. Taj su iznos čelni ljudi tvrtki podijelili, te koristili dalje za nabavku robe na crno, dok je Državni proračun oštećen za najmanje 34,5 milijuna kuna.

USKOK je otvorio istragu protiv 13 osoba koje su poslovale na području Osijeka, Vukovara, Nijemaca, Našica, Vinkovaca i Bršadina.

 

Izvor: net.hr