U Njemačku će šparoge umjesto sezonaca

0
565
slavonija...andrijasevci...06.04.2017. zupan bozo galic posjetio uzgajivace sparoga s podruèca vukovarsko-srijemske zupanije; sortiranje i pakiranje sparoga za isporuku potrosacima; foto Gordan Paniæ

Zadruga “Vinkovačka šparoga” proizvodi šparoge koje plasiraju na njemačko tržište. U ovo vrijeme naša je radna snaga išla u Njemačku u berbu šparoga, a sada se možemo pohvaliti šparogama koje odlaze na njihovo tržište.

– Krenuli smo u ovu priču 2013. godine, prvi su kontakti bili preko županijske Agencije Hrast. Bilo nas je samo desetak, imali smo oko 8,7 hektara, a danas je puno više i zadrugara i hektara – šparoga se prostire na 100 ha. Možemo se pohvaliti da nam prva roba ide za Njemačku – to je za nas vrhunska priča, da mladi mogu ostati ovdje i baviti se visokodohodnim kulturama. Proizvest ćemo 80 – 100 tona, koje bismo trebali sortirati i plasirati na vanjsko tržište. Šparoga je otporna na sve klimatske uvjete, to je kultura koja je mnogima nepoznata, ali učimo svi. Ulaganja nisu mala, po hektaru oko 100.000 kuna – rekao je Mirko Bošković, predsjednik zadruge.

– U proizvodnju šparoga krenuo sam 2012. godine na inicijativu moje supruge. Na ovom je području šparoge tada uzgajao Marko Hervoević iz Vinkovaca. U početku sam imao 1,7 hektara, a sada imam 4,5, s tim da ću ove godine zasaditi još dva hektara. Prošle sam godine imao oko 8 tona šparoga. Puno smo dobili osnivanjem zadruge, omasovili smo količine šparoge i sortiranjem na jednom mjestu stvorili kvalitetu. Ovo je druga godina kako radimo zajednički, trebalo je i vremena da se kao zadrugari upoznamo, steknemo povjerenje jedni u druge i krenemo zajednički raditi. Lani smo radili samo na domaćem tržištu, ali i razmišljali da izađemo izvan Hrvatske. Ove je godine problem plasman jer smo odustali od prošlogodišnjeg otkupljivača, PIK-a Vinkovci, zbog trenutačne situacije, odnosno problema naplate. Sinoć je otišla prva pošiljka prema Njemačkoj, što nam je posebno drago jer znamo da su nam se trud i odricanja isplatili. Zadruga ipak ima problema jer ne može doći do zakupa državnog zemljišta budući da se pogoduje velikima, ali mislim da ova vlada i ministar Tolušić idu u dobrom smjeru i da će to krenuti nabolje – mišljenja je Branko Horvat, proizvođač i predsjednik Skupštine zadruge “Vinkovačka šparoga”.

– Priča se razvija jako dobro, šparoga odlazi u Njemačku, dobro je plaćena, a žene su zaposlene ovdje. Ovo je top-priča u našoj općini – zadovoljan je Damir Dekanić, načelnik općine Andrijaševci.

 

Izvor: www.glas-slavonije.hr