Kilogram masti u Slavoniji 4,90kn, a na Jadranu 22 kune

0
523

Lani smo uvezli gotovo 10.000 tona špeka, točnije 9300 tona. Nikada u povijesti nismo ga toliko uvezli, a najviše tog uvoza završi u proizvodnji čvaraka i masti.

Na izlogu đakovačke mesnice, čija je “centrala” na slavonskobrodskom području, ovih dana stoji cedulja “Svinjska mast – 4,90 kn/kg u rinfuzi”. Nikada niža cijena ovoj namirnici, koja je dosad “držala” i 15 kuna za kilogram! Jer, nakon vremena kada su trendovi u prehrani nametali stav da je od svinjske masti bolje rafinirano, suncokretovo ulje, “moda” u prehrani posljednjih se godina ponovno okrenula svinjskoj masti, a time joj je skočila i cijena. Takvu su sudbinu, podsjetimo, doživjeli i čvarci. Što se događa s cijenom svinjske masti – je li ponovno pao interes kupaca za nju ili je posrijedi nešto drugo?

Predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske (SUS), đakovački svinjogojac i vlasnik Mesnog boutiquea Goran Jančo, kaže kako aktualni pad cijena masti nema veze s njezinom popularnošću ili nepopularnošću.

Sezonalnost

– Posrijedi je čista sezonalnost. U tijeku je izvansezonsko vrijeme za svinjsku mast. Ljudi je imaju, konzumenti je još imaju u svojim kućnim zalihama od prošle sezone svinjokolja. Nove svinjokolje krenule su od Uskrsa nadalje, ona je svojevrsni nusproizvod, a ljudi je ipak ne konzumiraju previše. Uglavnom, posrijedi je tipičan oblik zakona ponude i potražnje – kaže Jančo.

U njegova dva Mesna boutiquea kilogram masti, upakirane, sada je osam kuna, a u vrijeme njezinih najviših cijena Jančo ju je prodavao, kaže, za 10 – 12 kuna po kilogramu.

– Mi uvijek imamo svinjske masti – dodaje Jančo i kaže kako je sve više ljudi osviješteno o dobrobiti konzumacije domaće svinjske masti.

– Prije desetak godina istraživanja su govorila da je loša za zdravlje, no nova istraživanja kažu da je prirodnija, probavljivija, bez dodanih emulgatora u odnosu prema nekim drugim masnoćama – kaže Jančo.

U mesnici Vrhovac također pad cijene masti – sada je, kaže vlasnik Marko Vrhovac, 8 kuna kilogram, a prije je bilo 10 – 12 kuna.

– Cijena svinjske masti, pravilo je, vezuje se uz cijenu svinja, po kilogramu žive vage, no sada to ne vrijedi jer je izvansezonsko vrijeme za nju, ima je – kaže mesar Vrhovac.

Osim tumačenja da je pad cijena ove namirnice posljedica sezonalnosti, u Croatiastočaru povezuju to s prošlogodišnjim, ocjenjuje direktor tog gospodarsko-interesnog udruženja Branko Bobetić, nikad većim uvozom slanine u nas.

Uvoz slanine

– Lani smo uvezli gotovo 10.000 tona špeka, točnije 9300 tona. Nikada u povijesti nismo ga toliko uvezli, a najviše tog uvoza završi u proizvodnji čvaraka i masti. Trend je vraćanja toj namirnici i u tom trendu cijene su joj rasle, da bi sada padale – kaže Bobetić.

U mesnici, gdje je sada mast u rinfuzi 4,90 kuna, kažu kako joj je redovita cijena inače 6,90 kuna za kilogram. I u trgovinama, poput đakovačkog lanca dućana, cijena joj je pala – pakovanje od dva kilograma sada je 17,90, znači ni 9 kuna po kilogramu.

Dok cijene svinjske masti u Slavoniji padaju i za (više od) 60 posto, u cijenama (hrane) “nabrijanoj”, turističkoj Dalmaciji i ova namirnica “drži” cijenu. Primjerice, u pojedinim mesnicama u Biogradu kilogram joj je – 22 kune. Iako taj kraj, dakako, preferira maslinovo ulje, mesari kažu kako domaćice znaju kupiti svinjsku mast za pripremanje pojedinih jela kako bi bila slasnija. Istovremeno, dok je mast sve jeftinija, maslac, koji je lani cijenom vrtoglavo rastao pa potom padao, od siječnja, ističu u Croatiastočaru, na globalnom tržištu ponovno raste. Stoga je pravo pitanje – za koju se masnoću odlučiti – i nutritivno, ali i cjenovno?!

Glas Slavonije