Vinograd u lipnju

0
830

vinograd-lipanjMladi trsi izvrsno napreduju i kod njih treba raditi slijedeće: Poslije sadnje, dakle prve godine, u principu se mladice ne uklanjaju, jedino izboji iz podloge. Vrlo je važno da trs ima što veću lisnu masu i tim ojača razvoj korjena. Druge godine nakon sadnje, kad mladice narastu 25 – 30 cm, ostave se dvije najbolje i povežu uz kolac ili naslon. Kod rezidbe u slijedećoj godini, bolja će poslužiti za oblikovanje rodnog stabalca. Vinogradi koji su u trećoj godini plijeve se na slijedeći način: Da na mladici ostavljenoj do prve žice za oblikovanje stabalca oplijevimo sve mladice u njegovoj donjoj polovici pri porastu do 15 cm. Ostavljamo dvije ili tri najgornje mladice (ovisno o kondiciji trsa). U četvrtoj godini moramo oblikovati krakove pa onda ostavljamo 3 – 4 mladice, što opet ovisi o jačini trsa.
Vrlo je važan posao uklanjanja brandusa (površinskih žila). Njih uklanjamo krajem lipnja ili početkom srpnja, tako da trs odgrnemo ili oštrim nožem ili škarama odrežemo ih za vrijeme oblačna vremena i zatim trs ponovno zagrnemo. Redovito suzbijanje korova, te zaštita od bolesti i štetnika je osnov dobroj razvoja novoposađenih trsa. Ukoliko ljeto bude u oskudici sa padalinama, mlade cjepove treba obvezno zaliti sa 3 – 5 litara vode po jednom cijepu. Vinogradari ne smiju zaboraviti da mladi vinograd moramo zaštititi od peronospore do polovice rujna.
Plijevljenje
Plijevljenje je nužna agrotehnička mjera koja se provodi u dva do tri navrata prije cvatnje, a po potrebi i poslije cvatnje. Plijevljenjem uklanjamo sve mladice koje izbijaju iz starog panja i troše hranu, sve nerodne mladice s lucnja (šparona), sve jalove mladice iz spavajućih pupova s panja i krakova. Tu radimo iznimku jedino ako modificiramo ili pomlađujemo trs. Odstranjujemo mladice koje su izrasle iz svočica (2 – 3 mladice) na rezniku. Ako je urod velik (kao ove godine) na svakom trsu radne mladice također uklanjamo.
Korist od plijevljenja je višestruka jer se na trsu bolje razvijaju i dozore mladice, koje nam trebaju za drugu godinu, te je zaštita olakšana i groćđe zdravije.
Da bi smanjili osipanje cvjetova nekih sorata vinove loze, treba prije cvatnje izvršiti pinciranje rodnih mladica na lucnju (šparonu). Time privremeno prekinemo njihov bujan rast, da time ojačaju i da se stvore povoljni uvjeti za cvatnju i oplodnju. Prikraujemo na 5 – 6 listova iznad gornjeg grozda. Time pojačamo prihod za 10 – 30%.

Gospodarski-list

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.