Opuzen: Smjernice razvoja voćarstva

0
788

ricardo-vocarstvo-3Radionica je bila radnog karaktera, od sudionika (proizvođača, otkupljivača i kolega iz struke) očekivao se konkretan doprinos proizvodnji, poticajima i prioritetima strateški važnih voćnih vrsta u našoj regiji. Nakon intenzivne rasprave većine sudionika došlo se do određenih spoznaja o prednostima i nedostacima voćarstva u našoj regiji i na višoj razini, do podataka koji će koordinatoru i voditelju radionice dr. sc. Vjekoslavu Paru i predsjedniku Povjerenstva dr. sc. Željku Prgometu pomoći pri izradi studije o voćarstvu u Republici Hrvatskoj. Sam voditelj radionice obećao nam je da će, kada prođe sve županije, ponovo doći u našu Županiju i dati nam na uvid studiju koja bi  trebala izaći na svijetlo dana tako da sav trud i energija sudionika ne bude uzaludna.

Poslije radionice posjetili smo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Andrije Šiljega, nadamo se pionira ekološke proizvodnje smokava u donje-neretvanskom kraju. Dr. sc. Željko Prgomet domaćinima i ostalima zainteresiranima obećao je pomoć u projektu proizvodnje smokava.

Isti dan u večernjem terminu u suradnji sa kolegom Ivom Batinovićem i dr. sc. Željkom Prgometom u Peračkom blatu (regija u kojoj je smokva najintenzivnija proizvodna kultura na tradicionalan način) u Mjesnom domu održano je predavanje. Teme predavanja bile su: Prirodni resursi za proizvodnju smokava u DNŽ (Ljiljana Mustapić) i Suvremeni način proizvodnje smokava (dr. sc. Željko Prgomet). Svim sudionicima darovane u knjige uvaženog gosta predavača i autora knjiga. U skoroj budućnosti planira se studijsko putovanje proizvođača smokava iz naše Županije u Istru, kako bi se upoznali s istarskim proizvođačima smokava.

Predavanje je zamišljeno kao putokaz i ohrabrenje lokalnim proizvođačima u njihovoj daljnjoj proizvodnji smokava.

Područni Odjel HZPSS-a Dubrovačko-neretvanske županije
Ljiljana Mustapić, stručni savjetnik za integriranu i ekološku poljoprivredu

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.