maslina5Iako je ove godine bila hladna zima, proljetno i ljetno kišovito razdoblje utjecalo je da se razvije prva generacija maslinine muhe, koja upravo ovih dana, nakon probijanja pokožice na plodu masline, leže jaja.

Štete u plodu masline rade ličinke maslinine muhe koje pojedu i do 1/3 mesa, nakon čega plodovi opadaju, a oni koji ostaju, daju manju količinu maslinova ulja, loše kakvoće.

Potrebno je, u cilju suzbijanja maslinine muhe u konvencionalnoj proizvodnji, hitno provesti prskanje odgovarajućim insekticidnim pripravcima, bilo da se radi o prskanju cijele krošnje ili određenih grana.

Preporučena sredstva su Rogor, Chromgor, Perfektion, Zagor, Ritam, Sistemin i Calinogor, koja treba koristiti pridržavajući se uputa tiskanih na preparatu. U ekološkoj zaštiti po metodi “namami i ubij” koristi se kombinirana lovka EKO-TRAP, koja sadrži hranidbeni i seksualni atraktant i insekticid na osnovi sintetskog piretroida.

Preporuka je da se na svako stablo masline objesi po jedna lovka, s tim da se lovke vješaju na granu stabla okrenute prema istoku.

S. BULIMBAŠIĆ

Slobodna-Dalmacija

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.