oblaci-x
Novi tip oblaka formira tamni grudvasti prekrivač preko cijelog neba i primijećen je u mnogim mjestima diljem svijeta, uključujući Škotsku, Wales, Australiju, Novi Zeland i Grenland.
“Izgleda kao površina valovitog mora gledanog odozdo”, izjavio je Gavin Pretor Pini, osnivač Društva poštovatelja oblaka koji je zbog izgleda ovom oblaku dao nadimak “Žak Kusto oblak”.
On je bio prvi koji je identificirao oblak “Asperatus” s fotografija koje su mu slali članovi Društva.

“Donji dio oblaka djeluje grubo i valovito i iako izgleda kao da oblaci donose oluju, oni teže da se raziđu bez stvaranja nevremena”, dodao je Pretor Pini.
Kraljevsko meteorološke društvo trenutno prikuplja detaljne klimatske podatke s mjesta gdje su ovi oblaci viđeni i pokušava otkriti kako su oni nastali.

oblaci-x2

Ukoliko bude potvrđeno, ovi oblaci će biti prvi novootkriveni tip oblaka poslije 1953. godine. Predstavnici Kraljevskog meteorološkog društva će se, u tom slučaju obratiti Svjetskoj meteorološkoj organizaciji u Genevi i zatražiti da se novi tip oblaka uvrsti u Međunarodni atlas oblaka, koji koriste meteorolozi širom svijeta.
Iako je ovaj proces dug, meteorolozi vjeruju da postoji dovoljno dokaza da ovi oblaci budu uvršteni u Međunarodni atlas oblaka.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.